Vozači, oprez u prometu

Slika /ikone/Promet2018/promet1.jpg

U prva četiri mjeseca, na području PU brodsko-posavske, evidentirane su 33 prometne nesreće koje su izazvali vozači pod utjecajem alkohola

FOTO: Policijska uprava brodsko-posavska

U subotu na području Slavonskog Broda i Nove Gradiške, i to u popodnevnim satima, policijski službenici PU brodsko-posavske proveli su akciju „Alkohol“ te su, unatoč svim prethodnim apelima prema vozačima, utvrdili 16 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola.
 
Vožnja pod utjecajem alkohola spada u kategoriju težih prekršaja iz Zakon o sigurnosti prometa na cestama i jedan je od tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“, te je isti u stalnom fokusu interesa i rada prometne policije. Policija kontinuirano provodi kontrolu i nadzor vozača s ciljem isključivanja iz prometa vozača koji upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola, te unatoč stalnim najavama aktivnosti i apelima prema vozačima i nadalje značajan broj alkoholiziranih vozača sudjeluje u prometnim nesrećama.
 
U prva četiri mjeseca, na području PU brodsko-posavske, evidentirane su 33 prometne nesreće koje su izazvali vozači pod utjecajem alkohola.
 
U proteklom tjednu, nakon popuštanja pojedinih epidemioloških mjera, značajno se povećao broj vozila na prometnicama, a samim time i broj nesavjesnih vozača koji svjesno krše prometne propise, tako da je u proteklom tjednu evidentirano čak 26 vozača koji su sudjelovali u prometu pod utjecajem alkohola.
           
Ponovno apeliramo na savjest svih sudionika u prometu, a posebno vozača, te ističemo da ćemo nastaviti s ciljanim akcijama preko tjedna, a posebice u dane vikenda.
                                                                     
Propisane kazne za takve vozače su izrazito velike, a one mogu biti novčane te kazne zatvora za najteže oblike počinjenog prekršaja. Također, počiniteljima se obavezno izriču i zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom u određenom roku.
           
Podsjećamo na odredbe članka 199 Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji propisuje sankcije:
 
 
(5) Novčanom kaznom u iznosu od 700,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač i instruktor vožnje iz stavka 1. ovoga članka ako u krvi ima alkohola do 0,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka.
(6) Novčanom kaznom u iznosu od 3.000,00 do 5.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač i instruktor vožnje ako u krvi ima alkohola iznad 0,50 do 1,00 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka.
(7) Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač i instruktor vožnje ako u krvi ima alkohola iznad 1,00 do 1,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka.
(8) Novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 do 20.000,00 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana kaznit će se za prekršaj vozač i instruktor vožnje ako u krvi ima alkohola iznad 1,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka.
(9) Novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 do 20.000,00 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana kaznit će se za prekršaj vozač i instruktor vožnje ako je pod utjecajem droga ili lijekova.
(10) Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač bicikla i zaprežnog vozila ako u krvi ima alkohola iznad 0,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka ili ako je pod utjecajem droga ili lijekova.
(11) Vozaču koji je proglašen krivim za prekršaj iz stavka 6. ovoga članka izreći će se zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od:
1) najmanje tri mjeseca, ako je prekršaj počinjen drugi put,
2) najmanje šest mjeseci, ako je prekršaj počinjen treći odnosno svaki sljedeći put.
(12) Vozaču koji je proglašen krivim za prekršaj iz stavka 7. ovoga članka izreći će se zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od:
1) najmanje šest mjeseci, ako je prekršaj počinjen drugi put,
2) najmanje devet mjeseci, ako je prekršaj počinjen treći odnosno svaki sljedeći put.
(13) Vozaču koji je proglašen krivim za prekršaje iz stavaka 8. i 9. ovoga članka izreći će se zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od:
1) najmanje šest mjeseci, ako je prekršaj počinjen drugi put,
2) najmanje 12 mjeseci, ako je prekršaj počinjen treći odnosno svaki sljedeći put.
(14) Vozaču motornog vozila se u evidenciju upisuju tri negativna prekršajna boda ako je pravomoćnom odlukom o prekršaju proglašen krivim za prekršaj iz stavka 6. ovoga članka.
(15) Vozaču motornog vozila se u evidenciju upisuju četiri negativna prekršajna boda ako je pravomoćnom odlukom o prekršaju proglašen krivim za prekršaj iz stavka 7. ovoga članka.
(16) Vozaču motornog vozila se u evidenciju upisuje šest negativnih prekršajnih bodova ako je pravomoćnom odlukom o prekršaju proglašen krivim za prekršaj iz stavaka 8. i 9. ovoga članka.


Stranica