Vozači oprez - oslobodite vatrogasne pristupe!

  • Slika /PU_BP/2022/Vježba-vatrogasci/Vatrog.pristupi3.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Važna je osviještenost vozača motornih vozila da ne parkiraju na mjesta označena kao vatrogasni pristupi, jer tako onemogućavaju vatrogascima da svojim vozilima pristupe požarom zahvaćenim objektima

Foto: PU brodsko-posavska

Policijski službenici Policijske uprave brodsko – posavske u suradnji s Javnom vatrogasnom postrojbom Slavonskog Broda, jučer su proveli preventivno – edukativno – pokaznu vježbu, usmjerenu prema vozačima motornih vozila, koji se nepropisno zaustavljaju i parkiraju na mjestima koja su označena kao vatrogasni pristupi. Vježba je provedena na dvije lokacije u Slavonskom Brodu, u Naselju Slavonija I i Naselju kralja Tomislava.

Cilj akcije je podizanje razine prometne kulture i svijesti vozača motornih vozila da vozila ne parkiraju na mjesta označena kao vatrogasni pristupi. Na takav način onemogućavaju vatrogascima da svojim vozilima pristupe požarom zahvaćenim objektima, kvalitetno odrade svoj posao i spase eventualne žrtve požara.

U pokaznoj vježbi je sudjelovalo jedno vatrogasno vozilo, većih dimenzija, opremljeno vatrogasnim ljestvama, koje se koriste za spašavanje osoba iz požarom zahvaćenih objekata većih visina (neboderi i veće stambene zgrade). Da bi se takve ljestve sigurno koristile, vatrogasno vozilo mora imati slobodan pristup požarom zahvaćenom objektu. Ukoliko vatrogasni pristupi nisu slobodni zbog nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila, koji su vrlo često u vlasništvu građana do čijih nekretnina vode ti vatrogasni pristupi, produžava se vrijeme početka gašenja požara.
 
Također se produžava vrijeme koje je potrebno da se spasi nečiji život i imovina, a upravo je vrijeme i mogućnost korištenja vatrogasne opreme najvažnije u gašenju požara, spašavanju nečijeg života i imovine.

Prilikom provođenja preventivno edukativne pokazne vježbe, policijski službenici su vlasnicima nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila izdali upozorenja i ostavili letke kojim se ukazuje na opisani prekršaj.

Policijski službenici Policijske uprave brodsko posavska upućuju apel vozačima da ne zaustavljaju i parkiraju svoja vozila na mjestima označenim kao vatrogasni pristup.
Inače, sukladno odredbama čl. 82. st. 4. Zakona o sigurnosti prometa na cestama  za navedeni prekršaj, propisana je novčana kazna od 300 kuna, te su ispunjeni zakonski uvjeti za premještanje vozila specijalnim vozilom „paukom“. Prema vozačima koji ne poštuju navedene odredbe policija će represivno postupati.

Stranica