Vidljiv biciklist - siguran biciklist

Slika PU_BP/Biciklijada-Okučani.jpg

 Foto: PU brodsko-posavska

Policijski službenici Policijske postaje Okučani su u nedjelju, 15. srpnja, u vremenu od 14 do 20 sati, zajedno sa Biciklističkim klubom „Sveti Franjo“ iz Okučana, u suradnji s Vijećem za prevenciju općine Okučani i uz medijsku potporu Hrvatskog radija „Bljesak“ Okučani, te pomoć Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Okučani“, organizirali preventivnu akciju pod nazivom „Vidljiv biciklist – siguran biciklist“.

Cilj akcije bio je edukacija biciklista o zakonskoj obvezi da noću i u uvjetima smanjene vidljivosti nose reflektirajuće prsluke, te obvezi djece mlađe od 16 godina da nose zaštitne kacige kad sudjeluju u prometu na cesti na biciklu, kao i nužnosti poštivanja svih zakonskih propisa i prometnih pravila prilikom sudjelovanja u prometu. Također je cilj ove akcije bio, podizati razinu tolerancije drugih sudionika u prometu, prvenstveno vozača motornih vozila, prema biciklistima u prometu na cesti, te uzajamnog uvažavanja kao ravnopravnih sudionika u prometu.

Akcija je organizirana na način da je općina Okučani osigurala 70 reflektirajućih prsluka sa sloganom: „Vijeće za prevenciju općine Okučani“ i „Vidljiv biciklist – siguran biciklist“, dok je Biciklistički klub „Sveti Franjo“ osigurao 40 zaštitnih kaciga za djecu. Organizirana je biciklijada od crkve „Svetog Vida“ u Okučanima do „Zajednice Susret“ na Ivanovcu u duljini od 18 km, s početkom u 14,15 sati i dolaskom na Ivanovac u 16 sati. Prije početka biciklijade sudionicima, kojih je bilo 80, podijeljeni su reflektirajući prsluci od strane policijskih službenika ove policijske postaje, načelnika općine Okučani, gospodina Ace Vidakovića i predsjednika Biciklističkog kluba „Sveti Franjo“, gospodina Šimuna Klarića, a djeci mlađoj od 16 godina zaštitne kacige. Kolonu biciklista osiguravala su dvojica policijskih službenika s dva službena policijska vozila, cijelom trasom na čelu i začelju kolone. U pratnji je bilo i jedno kombi vozilo Dobrovoljnog vatrogasnog društva Okučani koje je kupilo najmlađe sudionike biciklijade, koji nisu uspjeli završiti dionicu ili one koji nisu mogli nastaviti vožnju zbog kvara na biciklu. Na Ivanovcu je upriličeno prigodno druženje svih sudionika biciklijade, organizatora i štićenika „Zajednice Susret“ s kojima je odigrana i revijalna nogometna utakmica. Povratak biciklista započeo je u 19 sati i završio u 20 sati ispred crkve „Svetog Vida“ u Okučanima. Hrvatski radio „Bljesak“ je tjedan dana prije biciklijade najavljivao svakodnevno biciklijadu i obavještavao slušatelje o akciji „Vidljiv biciklist – siguran biciklist“, njenim ciljevima i svrsi.



Stranica