Unatoč upozorenjima, građani i dalje neoprezni u internet poslovanjima

Slika /PU_BP/Ilustracije2018/Internet.jpg

U petak, 10. lipnja, policijski službenici Policijske postaje Slavonski Brod s ispostavom Vrpolje, zaprimili su kaznenu prijavu za kazneno djelo prijevare, kojim je oštećena 27-godišnjakinja

FOTO: ilustracija

U petak, 10. lipnja, policijski službenici Policijske postaje Slavonski Brod s ispostavom Vrpolje, zaprimili su kaznenu prijavu za kazneno djelo prijevare, kojim je oštećena 27-godišnjakinja.

Naime, oštećena je putem internetskog oglasnika oglasila prodaju artikla, nakon čega joj se obratila nepoznata osoba, zainteresirana za kupovinu, i dovela u zabludu da podatke o svojoj bankovnoj kartici upiše u web-formu na poveznicu koju joj je poslao „kupac“. Nakon upisanih podataka s bankovne kartice (broja kartice, podatka do kada kartica vrijedi, generalija vlasnika kartice i CVV koda), oštećena je na aplikaciji internet bankarstva primila zahtjev za potvrdu transakcije. Misleći da se radi o potvrdi uplate, na koju ju je lažno navela nepoznata osoba, oštećena je potvrdila zahtjev, nakon čega je uočila da joj je s računa nedostaje iznos od nekoliko tisuća kuna.

Policijski službenici nastavljaju daljnji rad na pronalasku nepoznatog počinitelja kaznenog djela Računalne prijevare te podnošenju odgovarajućih pismena.

Savjetujemo građanima da ne daju tražene podatke i ne potvrđuju zahtjeve za autorizacijom Internet bankarstva, ako ih oni sami nisu zatražili! Cilj je pošiljatelja da neovlašteno i bez ograničenja koriste Vaše kreditne kartice za plaćanje putem interneta. Upozoravamo građane da ne nasjedaju na ovakve i slične vrste prijevara, te da ne dijele svoje osobne podatke i podatke o platnim karticama nepoznatim osobama i neovlaštenim trgovinama. Također, pozivamo građane da svaki sumnjivi način komunikacije prijave policiji.

Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara, te savjete o tome kako se zaštititi možete pronaći na Europolovim savjetima za sigurniji internet, te na poveznici Internet prijevare.

Stranica