U kanalu pronađena protuoklopna mina, a u šumi ručni bacač raketa

Slika /PU_BP/Oružje2018/Oružje.11.2018.JPG

Građani budite savjesni, te se odlučite na dragovoljnu predaju oružja i pozovite policiju!

Na području Policijske uprave brodsko-posavske, tijekom vikenda, nesavjesni građani su, u dva slučaja, na javnu površinu odbacili ubojita sredstva.

Dana, 2. ožujka, oko 12 sati, 45-godišnjak je prijavio policiji pronalazak ručnog bacača rakete u šumi, u blizini Baćinog Dola. Policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu je na mjestu pronalaska utvrdio da se radi o ručnom bacaču rakete M80, 64MM koji je preuzeo na siguran način.  Jučer (3. ožujka), oko 9.30 sati, Operativno komunikacijski centar, Policijske uprave brodsko-posavske zaprimio je dojavu o pronalasku odbačenog ubojitog sredstva u blizini Sibinja. Odmah je na mjesto događaja upućen policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu,  koji je utvrdio da se radi o protuoklopnoj mini TMM1, a koju je također na siguran način preuzeo.

Policija podsjeća građane, da je i dalje aktualna Akcija „Manje oružja – manje tragedija“, koji mogu sukladno odredbama Zakonu o oružju, policiji vremenski neograničeno, dragovoljno predati oružje, minsko eksplozivna sredstva i streljivo, bez straha od sankcija. Potrebna je samo odluka o dragovoljnoj predaji oružja i poziv na broj 192, nakon čega će stručno osposobljeni policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu doći na dogovoreno mjesto i preuzeti ubojita sredstva.

Policija još jednom apelira na građane, da ne donose samoinicijativno ubojita sredstva u policijske postaje, zbog velike opasnosti od aktiviranja pri transportu, ali isto tako, da ih ne odbacuju na javnim mjestima, jer time dovode u opasnost svoje sugrađane, a najviše djecu koja iz znatiželje i nesvjesni opasnosti mogu doći u doticaj s odbačenim ubojitim sredstvima što može dovesti do tragedije.

Stranica