Stvarna prijevara u virtualnom svijetu

Slika /PU_BP/Ilustracije2018/Internet.jpg

Policijski službenici nastavljaju daljnji rad u cilju pronalaska počinitelja kaznenog djela

U Policijskoj postaji Slavonski Brod, u srijedu (2. prosinca), zaprimljena je prijava o prijevari. Naime, 34-godišnjak je početkom rujna, putem internet stranice oglasio prodaju svog prijenosnog računala. Potom ga je putem elektroničke pošte kontaktirala nepoznata osoba s kojom je dogovorio prodaju prijenosnog računala i slanje istog u Nizozemsku.
            Nakon što mu je na adresu elektroničke pošte poslana potvrda o uplaćenom novcu na račun, 34-godišnjak je poslao laptop fizičkoj osobi u Nizozemsku. Nekoliko dana nakon slanja, oštećeni je zaprimio novu poruku od osobe s kojom je dogovorio prodaju koja ga je zatražila uplatu dodatnog novčanog iznosa u virtualnoj valuti kako bi se prethodna transakcija mogla izvršiti, nakon čega je shvatio da je prevaren.
            Policijski službenici nastavljaju daljnji rad u cilju pronalaska počinitelja kaznenog djela, te dostavljaju izvješće Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu.
            Upozoravamo građane da budu oprezni pri virtualnim poslovanjima te da ne nasjedaju na ovakve oblike prijevara. Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara, te savjete o tome kako se zaštititi možete pronaći na Europolovim savjetima za sigurniji internet i na članku Internet prijevare. 

Fot: ilustracija

Stranica