Stanje sigurnosti u prometu - apel i upozorenje!

Slika PU_BP/IMG_0714-nadzor prometa.jpg

Foto: PU brodsko-posavska

U devet mjeseci ove godine, na prometnicama u nadležnosti rada Policijske uprave brodsko-posavske, dogodilo se 753 prometne nesreće, što je isto u odnosu na devet mjeseci prošle godine. U prometnim nesrećama ove godine poginulo je pet osoba, dok su u devet mjeseci prošle godine u prometnim nesrećama poginule četiri osobe. U istom razdoblju zabilježeno je smanjenje broja teško ozlijeđenih osoba za 24,14% u prometnim nesrećama, te je evidentirano povećanje broja lako ozlijeđenih osoba za 26,71%. Iz podataka je vidljivo, da je stanje sigurnosti u cestovnom prometu zadržano na približno istoj razini kao i prošle godine, kada je isto sukladno spomenutim smjernicama ocijenjeno kao dobro.

Prometne nesreće s poginulim osobama dogodile su se u različitim danima u tjednu, u različitim vremenima u danu. Dakle, riječ je o pojedinačnim, sporadičnim događajima koja je teško predvidjeti ili utjecati preventivnim mjerama. Na području policijske uprave unazad nekoliko godina, konstantno se bilježi veliko smanjenje broja smrtno stradalih osoba. Tako je 2011. godine smrtno stradalo 29 osoba, 2012. godine 18 osoba, 2013. godine 15 osoba, 2014. godine 9 osoba, a u prvih devet mjeseci ove godine 5 osoba.

Za devet mjeseci ove godine, utvrđeno je 20000 raznih prometnih prekršaja, što je za 2254 prekršaja ili 12,7 % više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Od toga su najbrojniji prekršaji prekoračenja brzine, zabilježeno je 9778 takvih prekršaja, što je za 13 % više u odnosu na prošlu godinu. Jedan od direktnih uzročnika teških prometnih nesreća je prekršaj upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, te je zabilježeno 959 takvih prekršaja, što je za 6,26 % manje u odnosu na prošlu godinu. Nadalje je zabilježeno 913 prekršaja nepropisnog parkiranja, 1712 prekršaja ne korištenja sigurnosnog pojasa, 165 prekršaja ne ustupanja prednosti pješacima, 1022 prekršaja ne poštivanja prometnog znaka, 173 prekršaja upravljanja vozilom bez vozačkog ispita ili odgovarajuće kategorije i sl.

Policijski službenici će i nadalje planirati i ciljano provoditi aktivnosti u području prometa, te poduzimati neophodne mjere u cilju osiguravanja što veće sigurnosti u cestovnom prometu. Pri tome će se pozornost usmjeriti prema sva tri čimbenika koji mogu utjecati na stanje sigurnosti u cestovnom prometu, prema vozačima, vozilima i prometnoj infrastrukturi. U cilju suzbijanju svih oblika neželjenog ponašanja sudionika u prometu i nadalje će se provoditi konkretne i ciljane mjere te kontinuirano po potrebi promptno reagirati na negativne pojave.

U svrhu osiguravanja maksimalno mogućeg i što je moguće sigurnijeg protoka sudionika u prometu po svim prometnicama na području Policijske uprave brodsko-posavske policijski službenici će se i nadalje u suradnji s jedinicama lokalne uprave i samouprave maksimalno uključivati u planiranje i stavljanje u funkciju svih objekata infrastrukture koji će doprinijeti poboljšanju stanja sigurnosti u cestovnom prometu.

U cilju podizanja sigurnosti cestovnog prometa policijska uprava se uključuje u nadzor rada auto škola i stanica za tehničke preglede u čemu su dosad postignuti vrlo dobri rezultati. Ove aktivnosti će se u naredno vrijeme i intenzivirati.

Policija apelira na savjest svih sudionika u prometu i upozorava na dosljedno pridržavanje prometnih propisa. Također podsjeća sudionike u prometu na pozitivno i poželjno ponašanje uz obvezu uvažavanja prava drugih sudionika u prometu, korištenje zaštitnih sredstava i opreme te izbjegavanje rizičnih i nepoželjnih ponašanja.



Stranica