Sigurnost u prometu na prvom mjestu

  • Slika /PU_BP/2022/Preventivne akcije2022/Pojas i mobitel1.jpg
  • Slika

Policija apelira na sudionike da obrate pozornost na vožnju i pridržavaju se prometnih propisa. Ukoliko je neophodno koristiti mobitel tijekom vožnje, treba ga koristiti isključivo uz pomoć uređaja koji omogućuju njegovo korištenje bez upotrebe ruku. Obaveza je koristiti sigurnosni pojas, te se pobrinuti za adekvatan smještaj djece u vozilu.

Foto: PU brodsko-posavska

Policijski službenici Postaje prometne policije Slavonski Brod, jučer su (od 13 do 17 sati) proveli preventivno represivnu akciju „Sigurnosni pojas i mobitel“.
Pritom je utvrđeno 13 prometnih prekršaja, od kojih 11 vozača ili putnika nije koristilo zaštitni sigurnosni pojas, dok su 2 vozača nepropisno koristila mobitel tijekom upravljanja vozilom. Nadalje, jedan vozač je sa automobilom upućen na izvanredni tehnički pregled, gdje su utvrđeni nedostaci vozila, kojom prilikom su   privremeno oduzete registracijske pločice, a vozilo je isključeno iz prometa. Za vrijeme provođenja akcije, dogodila se i jedna prometna nesreća u kojoj je jedna osoba ozlijeđena, te je kod sudionice očitana koncentracija alkohola u organizmu u iznosu od 1,43 promila.

Prekršaji nekorištenja zaštitnog sigurnosnog pojasa i korištenja mobitela na nepropisan način tijekom vožnje, dva su prekršaja iz skupine tzv. „4 ubojice u prometu“, koje policijski službenici najčešće utvrde prilikom nadzora, uz ostala dva prekršaja nepropisne brzine i upravljanje pod utjecajem alkohola.

Od 1. siječnja do 31. listopada 2022. godine, policijski službenici su utvrdili 681 prekršaj korištenja mobitela na nepropisan način tijekom vožnje, što je za 31,72 % više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Također je utvrđeno 2048 prekršaja ne korištenja zaštitnog sigurnosnog pojasa, što je za 2,19 % manje u odnosu na prošlu godinu.

Osim represivnog dijela akcije vozače koji tijekom nadzora prometa nisu zatečeni u činjenju prometnih prekršaja, policijski službenici su nagrađivali edukativnim prigodnim „poklonima“ (miris za auto, kemijske olovke i podložak za miš) na kojima se slikom i riječima ukazuje na poštivanje prometnih propisa.

Policijski službenici nastavljaju i dalje nadzirati promet, te apeliraju na sudionike da obrate pozornost na vožnju i pridržavaju se prometnih propisa. Ukoliko je neophodno koristiti mobitel tijekom vožnje, treba ga koristiti isključivo uz pomoć uređaja koji omogućuju njegovo korištenje bez upotrebe ruku. Također je obaveza koristiti sigurnosni pojas na svim sjedalima u vozilu, te se pobrinuti za adekvatan smještaj djece u vozilu.

Sigurnost u prometu je na prvom mjestu i najvažnija, a odgovorno i pozitivno ponašanje treba usvojiti kao naviku.

Stranica