Savjeti vozačima mopeda i motocikala

Slika /PU_BP/Ilustracije2018/Trenažna vožnja.JPG

U prva četiri mjeseca 2020. godine u prometnim nesrećama je nastradalo 5 vozača i putnika na mopedima i motociklima, od kojih je jedna osoba zadobila teške tjelesne, a 4 lake tjelesne ozljede

Vozači mopeda i motocikala spadaju u kategoriju najranjivijih sudionika u prometu, obzirom da ukoliko sudjeluju u prometnim nesrećama tom prilikom i stradavaju, što nam potvrđuju i statistički pokazatelji.
Na području Brodsko-posavske županije djeluje nekoliko moto klubova koji okupljaju ljubitelje motocikala, dok je znatno veći broj tzv. slobodnih vozača koji svakodnevno sudjeluju u prometu.
Obzirom da lijepo vrijeme utječe na povećani broj takvih sudionika u prometu, te kako su popuštanjem mjera vezano za sprječavanje širenja bolesti COVID-19,  prestala pojedina ograničenja u pogledu napuštanja mjesta prebivališta ili stalnog boravka, značajan broj vozača će isto iskoristiti za vožnju.
S ciljem izbjegavanja stradavanja, kako tih vozača tako i drugih sudionika u prometu, nužno je ponoviti savjete koje policija kontinuirano ponavlja, te na taj način pokušati utjecati na savjesno i odgovorno ponašanje tih vozača u prometu. Kršenje prometnih propisa od strane motociklista, a posebice nepropisne brzine kretanja, nepropisno pretjecanje na mjestima gdje je to zabranjeno, slalom vožnja, nekorištenje sigurnosne kacige, upravljanje neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom, najčešći su prekršaji koje čine takvi vozači.
Česti prigovori građana upućeni policiji odnose se upravo na grubo kršenje prometnih propisa motociklista zbog prebrze vožnje ili stvaranja buke. U zadnje vrijeme česta je pojava da motociklisti ne poštuju niti crveno svjetlo na semaforima, posebice na cestama gdje su postavljeni tzv. naletni semafori s ciljem zaštite pješaka na obilježenim pješačkim prijelazima.

U 2019. godini na području ove policijske uprave smrtno su stradala 3 vozača motocikla, 12 sudionika je zadobilo teške tjelesne ozljede (9 vozača i 3 putnika na mopedima i motociklima) dok ih je 19 zadobilo lake tjelesne ozljede (17 vozača i 2 putnika na mopedima i motociklima). U prva četiri mjeseca 2020. godine u prometnim nesrećama je nastradalo 5 vozača i putnika na mopedima i motociklima, od kojih je jedna osoba zadobila teške tjelesne, a 4 lake tjelesne ozljede.

U cilju zaštite samih vozača, ali i drugih sudionika u prometu skrećemo pozornost na nekoliko osnovnih pravila kojih su se dužni pridržavati kada sudjeluju u prometu:
Vozačima mopeda i motocikala prije stupanja na prometnice savjetujemo: da provjere tehničku ispravnost uređaja na svojim vozilima, da provjere ispravnost svoje opreme i da ju obavezno koriste, da prilagode brzinu vožnje uvjetima na cesti i ograničenjima brzine, da ne voze slalom između vozila, da voze na dovoljnoj udaljenosti od vozila ispred sebe.

Policijski službenici će, a posebno u dane vikenda, pojačano nadzirati navedenu skupinu vozača na prometnim pravcima državnih i županijskih cesta (cesta prema Našicama), kao i na gradskim i prigradskim cestama (cesta prema Poloju i dr.), provjeravati pridržavanje osnovni prometnih pravila i tehničke ispravnosti njihovih vozila.
 
Pozivamo sve vozače motocikliste na pridržavanje prometnih propisa, te da svojim odgovornim ponašanjem utječu i na ostale vozače, posebice kad se voze u grupama.

Pogledajte i našu prethodnu objavu: Video: Ceste nisu piste - neka ostanu sigurne

 

Stranica