Rezultati preventivno represivne akcije "Žmigavac"

Slika /PU_BP/Promet/Promet-kontrola.2019.jpg

Na području Policijske uprave brodsko-posavske kažnjeno 82 vozača zbog nedavanja pokazivača smjera

Na području cijele države jučer je provedena ciljana preventivno – represivna akcija prema vozačima koji su počinili prometni prekršaj neuključivanja pokazivača smjera.
Između ostaloga akcija je provedena i na području Policijske uprave brodsko-posavske, kojom prilikom su policijski službenici sankcionirali 89 prometnih prekršaja, od čega 82 prekršaja nedavanja pokazivača smjera.
Na razini države, tijekom akcije utvrđena su 1.232 takva prekršaja te još 755 drugih prekršaja.

Samo neuključivanje pokazivača smjera od strane pojedinog sudionika, može ugroziti ili u zabludu dovesti druge sudionike koji će kreću iza takvog sudionika ili mu dolaze iz suprotnog ili bočnih smjerova. Neuključivanje pokazivača smjera, iritira druge sudionike i prilikom radnji vozilom u prometu može dovesti i do teških prometnih nesreća.
S druge strane, propisno korištenje pokazivača smjera može doprinijeti smanjenju gužvi, odnosno ubrzavanju prometnih tokova. Primjerice kod raskrižja s kružnim tokom prometa, gdje vozač koji čeka na uključenje, uočavanjem pokazivača smjera na vozilu koje se nalazi u kružnom toku i namjerava skrenuti odnosno napustiti kružni  tok, može i sam brže krenuti i uključiti se u kružni tok.
 
Razvidno je da u smislu neuključivanja pokazivača smjera, postoji određena nedisciplina i kršenje propisa od strane sudionika u prometu, zbog čega će se  poduzimanje ovakvih aktivnosti nastaviti i tijekom narednog razdoblja, kroz svakodnevni nadzor prometa, ali i kroz poduzimanje ciljanih aktivnosti. 
Naposljetku, uključivanjem pokazivača smjera – tzv. „žmigavca", osim poštivanja zakonskih odredbi,  vozači iskazuju obzirnost jedni prema drugima te općenito doprinose povoljnijem stanju sigurnosti u prometu.  

Stranica