Računalna prijevara - uplatili više stotina tisuća kuna

Slika /PU_BP/Ilustracije2018/CEO ilus2.jpg

Kod ovakvih događaja počinitelji se predstavljaju kao klijenti ili dobavljači te navode djelatnike trgovačkih društava da izvrše uplate za određene usluge na bankovni račun koji kontrolira počinitelj

Policijska uprava brodsko-posavska provodi kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela računalne prijevare. Tijekom siječnja ove godine, brodska policija zaprimila je prijavu društva sa brodskog područja o računalnoj prijevari korištenjem tzv. phishing e-poruka. Nepoznata osoba je putem elektroničke pošte presrela njihovu komunikaciju s poslovnim partnerom, tvrtkom iz Turske. Nepoznati počinitelj je korištenjem lažne adrese e-poruke dostavio podatke o broju bankovnog računa, na koji je potrebno izvršiti plaćanje usluge. Na taj način, u nekoliko navrata, izvršena je uplata nekoliko stotina tisuća kuna na račune počinitelja.
Policijski službenici utvrđuju sve okolnosti događaja, a policija upozorava građane i poslovne subjekte na ovaj oblik poslovnih prijevara, odnosno prijevara s računima (BEC – Business Email Compromise).
Kod ovakvih događaja počinitelji se predstavljaju kao klijenti ili dobavljači te navode djelatnike trgovačkih društava da izvrše uplate za određene usluge na bankovni račun koji kontrolira počinitelj.
Osim ove vrste internetskih prijevara, upozoravamo građane i poslovne subjekte i na druge oblike prijevara kao što je direktorska ili CEO prijevara.
Pročitajte dostupne informacije o sedam najčešće korištenih financijskih online prijevara i kako ih izbjeći ili pogledajte video Prijevare i računalna sigurnost na MUP TV YouTube kanalu.

Stranica