Proslavljen blagdan Sv. Marka Evanđeliste

Slika PU_BP/BiskupJ.J.Gl.JPG

Foto: PU brodsko-posavska

Dana 28. travnja, proslavljen je  blagdan Svetog Marka Evanđeliste, zaštitnika Policijske kapelanije Policijske uprave brodsko-posavske. Proslava je započela Svetom misom u 11 sati, u crkvi Presvetog Trojstva u franjevačkom samostanu u Slavonskom Brodu, koju je predvodio mons. Juraj Jezerinac, vojni biskup, vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj.

Na samom početku Svete mise, čelni čovjek Policijske uprave brodsko-posavske Ante Zovak, uputio je prigodne riječi nazočnima, zaželjevši dobrodošlicu mons. Jezerincu, predstavnicima vojnog ordinarijata, te lokalnim svećenicima, a potom je uslijedilo misno slavlje.

U svojoj propovijedi, mons. Jezerinac je istaknuo važnost i veličinu sveca Sv. Marka, koji je bio evanđelist, jer je napisao najstarije Evanđelje. Mons. je također, podsjetio vjernike da njegovo pisano djelo o njemu govori kao o odličnom pučkom pripovjedaču i vjernom Petrovom pratitelju. Događaje iz Isusova života opisuje vrlo jasno, a potkrepljuje važnim detaljima. Sv. Marko posebno je štovan i kao mučenik, ubijen i pokopan u Aleksandriji. Godine 829. njegovo tijelo nalazimo u Veneciji, koja ga je izabrala za svoga zaštitnika i sagradila mu baziliku, gdje se blagdan Sv. Marka slavi najsvečanije. 

Mons. je nadalje u svojoj propovijedi naglasio lava kao simbol Sv. Marka, kojega prikazuju kao lava s raširenim krilima, s otvorenom knjigom i perom u ruci u grupi evanđelista, no često i na četiri rijeke koje teku od stabla života na četiri strane svijeta.

Na kraju Svete mise, mons. Juraj Jezerinac je zahvalio svima nazočnima, posebice policiji, načelniku policijske uprave, te policijskom kapelanu, istaknuvši radost današnje proslave, dok su riječi zahvale uputili i fra Sebastijan Golenić, te policijski kapelan Davorin Anđić.



Stranica