Preventivna akcija "Poštujte naše znakove" u Novoj Gradiški

Slika PU_BP/Prev DSC_2027.jpg

Foto: PU brodsko-posavska

U Domu kulture, u Novoj Gradiški, danas je održana preventivna akcija Ministarstva unutarnjih poslova, pod nazivom „Poštujte naše znakove“ u suradnji sa općinom Nova Gradiška, osnovnim školama „Ljudevit Gaj“ i „Mato Lovrak“ iz Nove Gradiške i drugim partnerima.

Ova preventivna aktivnost provodi se u suradnji Službe za sigurnost cestovnog prometa i Službe prevencije Ravnateljstva policije u okviru Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa s ciljem zaštite djece u prometu. Dakle, policijski službenici zajedno s drugim nadležnim institucijama, organizacijama civilnog društva, umjetnicima i lokalnom zajednicom kroz interaktivan način educiraju i informiraju učenike najnižih razreda osnovnih škola, odnosno najmlađe sudionike u prometu. Također kroz navedeni program senzibilizira se šira javnost na opasnosti kojima su izloženi najmlađi sudionici u prometu.

U Domu kulture se okupilo oko 250 učenika  od 1. do 3. razreda osnovnih škola. Potom je održana  edukativno-glazbeno-scenska izvedba „Poštujte naše znakove“ koju su vodili voditeljica Službe za prevenciju Ravnateljstva policije Sandra Veber i glumac Dušan Bučan. Voditelji su učenicima predstavili forenzičara MUP-a koji je djeci pojasnio što radi i kako se uzimaju otisci prstiju. Glumci kazališne skupine „Smješko“ pojasnili su učenicima čemu služi semafor kroz atraktivnu izvedbu glumaca „Semafor i semaforina“. U predstavi s lutkom interaktivno su sudjelovali učenici koji su na pozornici pokazali kako na siguran način prijeći kolnik i to preko obilježenog pješačkog prijelaza. Također su poučili djecu kako izgledaju prometni znakovi upozorenja, izričitih naredbi i obavijesti i što oni znače u prometu. Glumac Dušan Bučan je djeci pokazao „pijane naočale“, a policajac je učenicima pojasnio kako to izgleda kad se popije puno alkohola, što nije dobro u prometu. U konačnici su svi zajedno zapjevali pjesmu „Čudna šuma – poštujte naše znakove“.

Učenici su potom imali priliku u okviru šarenog prometnog poligona „Oprezno u promet kreni koracima malim“, sudjelovati u interaktivno edukativnim prometnim radionicama.

U okviru edukativnih postava, upriličena je vožnja mobilnim poligonom „Sigurno u prometu“ u provedbi „JUMICAR“, a u suradnji sa policijskim službenicima Policijske postaje Nova Gradiška. Vozili su "Jumicar" automobile te tako stjecali nova iskustva, o čemu su dobili diplome.  Edukativni postav „Čarobnjaci u akciji – mali forenzičari: Zaviri u mobilni preventivni centar policije i pronađi trag“, učenicima je pružio nova  saznanja u radionici Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ i Policijske uprave međimurske.

Učenici su pokazali veliki interes za radionicu „pijane naočale“ na pultu HAK-a Nova Gradiška i mobilni poligon „Prometujmo sigurno“ u prezentaciji prometne policije Policijske uprave brodsko-posavske i HAK-a Nova Gradiška.

Novost učenicima, bila je prezentacija opreme žurnih službi Županije brodsko-posavske i to: Dobrovoljnog vatrogasnog društva Nova Gradiška, Hitne medicinske pomoći Nova Gradiška, Državne uprave za zaštitu i spašavanje – Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Brodsko-posavske županije i HGSS Nova Gradiška. Također su sa velikim oduševljenjem pogledali prezentaciju opreme koju u svom radu koristi prometna, interventna, granična policija, kao policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu.



Stranica