Potpisan Kolektivni ugovor

Slika PU_BP/KU-OkučaniGl.JPG

Foto: PU brodsko-posavska

Dana 20. srpnja,  u Okučanima, na potpisivanju Kolektivnog ugovora između Novog sindikata i Hrvatskog sindikata humanitarnog razminiranja te tvrtke Mungos d.o.o., sudjelovao je Tihomir Orešković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske i Vlaho Orepić ministar unutarnjih poslova.

Ministra unutarnjih poslova Vlahu Orepića i pomoćnicu ministra unutarnjih poslova Lidiju Pelivan Stipetić, ispred zgrade općine Okučani dočekali su župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić, načelnik općine Okučani Aca Vidaković, načelnik Policijske uprave brodsko-posavske Ante Zovak i načelnik Policijske postaje Okučani Zrinko Kapetanić, koji su potom dočekali predsjednika Vlade Republike Hrvatske Tihomira Oreškovića.

Nakon pozdravnih govora načelnika općine Okučani i župana Brodsko-posavske županije, nazočnima su se prigodno obratili Mario Iveković, predsjednik Novog sindikata, Dalibor Stanar, predstavnik Hrvatskog sindikata humanitarnog razminiranja, Damir Magdić, direktor tvrtke Mungos d.o.o, te Tihomir Orešković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske. Potom su predstavnici sindikata i direktor tvrtke Mungos d.o.o., potpisali Kolektivni ugovor između Novog sindikata i Hrvatskog sindikata humanitarnog razminiranja te tvrtke Mungos d.o.o.

Ispred zgrade općine Okučani upriličen je susret s djelatnicima Hrvatskog centra za razminiranje i tvrtke Mungos d.o.o., kao i obilazak štandova Hrvatskog centra za razminiranje i tvrtke Mungos d.o.o., te razgledavanje opreme pirotehničara i minsko eksplozivnih sredstava.

U ovoj prigodi, ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić je naglasio: „Cijelo Ministarstvo unutarnjih poslova nastojim izvući iz političkog konteksta, ovo nema veze s političkim djelovanjem, radimo primarni posao policije, ovo je u skladu s onim što narod od nas očekuje. Ovdje je bitno primijetiti da se nakon godinu i pol pregovora nije došlo do Kolektivnog ugovora. Mi smo vrlo brzo došli do rezultata kojim i vi danas svjedočite, da smo javni interes i one koji štite taj interes stavili u fokus i težište svih problema i ovo je njihova pobjeda. Povećanje plaća će se dogoditi u skladu sa zarađenim novcem, znači neće se sa strane davati novac, već će se omogućiti ljudima da zarade i prioritet će biti povećanje plaća do 15 tisuća kuna, što je i definirano ovim Kolektivnim ugovorom i tu je najbitniji pristup korektan odnos i prema radnicima i prema javnom dobru. Kolektivni ugovor stupa na snagu 1. rujna, a potpisali smo sporazum da se do 1. siječnja iduće godine napravi Kolektivni ugovor, koji sam siguran da će se potpisati kao i ovaj, jer se na ovakav način štite oni koji rade svoj posao, a ne oni koji pokušavaju na bilo koji način izvući novac. Napominjem da u ovom trenutku imate 550 ljudi koji neposredno razminiraju, a 47 tvrtki koje se tim bave, tu je otprilike odnos da jedan radi a dvojica crpe one koji rade i taj ćemo odnos promijeniti. Najavljeno je okončanje razminiranja do 2019. godine, a to je preambiciozan rok u odnosu na organizaciju, ali učinit ćemo sve da to tako bude.“

Na kraju programa, ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić  i pomoćnica ministra unutarnjih poslova Lidija Pelivan Stipetić, posjetili su Policijsku postaju Okučani.



Stranica