Poštivajte prometna pravila!

Slika PU_BP/IMG_1199-službena palica.jpg

Foto: PU brodsko-posavska

Ovih dana velike su gužve na autocestama, državnim cestama, koje vode prema morskim destinacijama, odnosno autocesti A-3 kao glavnom tranzitnom pravcu kroz Republiku Hrvatsku. Prometne gužve najčešće se stvaraju zbog velikog priljeva vozila, na naplatnim kućicama ulazima-izlazima s autocesta, na graničnim prijelazima, te na lokalnim cestama i mjestima na kojima su se dogodile prometne nesreće.

Jedna osoba teško ozlijeđena

Na području u nadležnosti rada Policijske uprave brodsko-posavske, od 30. srpnja do 5. kolovoza, dogodilo se 29 prometnih nesreća, u kojima je jedna osoba teško ozlijeđena, dok je 12 osoba lakše ozlijeđeno. Prometna nesreća s teško ozlijeđenom osobom, dogodila se 3. kolovoza, oko 13.25  sati, u Bartolovcima, koju je prouzrokovao 42-godišnjak, upravljajući osobnim automobilom prije stjecanja prava na upravljanje u alkoholiziranom stanju (u njegovu organizmu očitana koncentracija alkohola od 1.18 promila). Zbog neprilagođene brzine, u zavoju udesno, izgubio je nadzor nad vozilom i udario u rasvjetni stup, pri čemu je teško ozlijeđen 59-godišnji suvozač, dok je 36-godišnji putnik lakše ozlijeđen. Policija je 42-godišnjaka zadržala u svojim prostorijama do otriježnjenja, te protiv njega podnosi kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu. Policija upozorava vozače na poštivanje odredbi iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

 Policijski službenici pojačano nadziru promet

U preventivno represivnim aktivnostima prošli tjedan, policijski službenici su sankcionirali 362 vozača zbog počinjenih prometnih prekršaja. Od toga je prebrzo vozilo 182 vozača, 68 sudionika u prometu nije bilo vezano sigurnosnim pojasom, 15 vozača je bilo u alkoholiziranom stanju za upravljačem vozila, dok je 13 koristilo mobitel pri vožnji na nepropisan način. Utvrđeni su i drugi prometni prekršaji, no najbrojniji su upravo spomenuti prekršaji, tzv. „četiri ubojice u prometu“. Policijski službenici nastavljaju i ubuduće pojačano nadzirati promet.

 Vozilom u kanal s 2.83 promila

Najveću koncentraciju alkohola od 2.83 promila, policajci su očitali, dana 4. kolovoza (oko 23.20 sati) u organizmu 58-godišnjeg vozača, na području Trnjanskih Kuta.  Tom prilikom 58-godišnjak je zbog ne držanja strane kretanja, upravljajući osobnim automobilom sletio u odvodni kanal, pri čemu je srećom samo lakše ozlijeđen. Nakon ukazane liječničke pomoći, vozač je zadržan u policiji na otriježnjenju, te protiv njega slijedi podnošenje prekršajne prijave. Također je na otriježnjenju u policiji zadržan i 49-godišnjak, koji je dana 5. kolovoza, oko 23.50 sati, u Smrtiću, zatečen da upravlja vozilom s 2.42 promila, te je prekršajno prijavljen.

Kažnjen zbog brzine od 223 km/h

Nadalje, policajci su izmjerili najveću brzinu kretanja izvan naselja (na A3, 4. kolovoza, oko 13 sati) od 223 km/h (vozilom Švicarskih reg. oznaka upravljao je 22-godišnjak, a u naselju (Slavonski Brod, 1. kolovoza, oko 15.20 sati), 26-godišnjak je jurio vozilom, krećući se brzinom od 96 km/h.

 Policija apelira na građane da se pridržavaju prometnih pravila

Policija također apelira na građane da prilikom vožnje poštuju prometna pravila i ograničenja (sve osobe u vozilu koriste sigurnosni pojas/dječju sjedalicu;   kreću se dopuštenim brzinama; ne voze u alkoholiziranom stanju; izbjegavaju rizična pretjecanja; ne koriste mobitel tijekom vožnje, a ako već moraju da to rade preko uređaja koji omogućuje njegovo korištenje bez upotrebe ruku i sl.), kao i da se pridržavaju naredbi policijskih službenika na terenu.

Uz poštivanje prometnih propisa, brže i sigurnije se stiže do željenog odredišta.



Pisane vijesti