VIDEO: Policijski službenici spašavali strane državljane iz rijeke Save

  • Slika /PU_BP/2022/1702903361816.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Napominjemo kako su ovakvi nezakoniti prelasci državne granice vrlo rizični, posebice jer je rijeka Sava nabujala i dobrim dijelom poplavila okolno nizinsko područje te predstavlja stvarnu opasnost po život osoba

Foto: PU brodsko-posavska

Policijski službenici Postaje granične policije Stara Gradiška su u nedjelju, 17. prosinca u jutarnjim satima, zapadno od Gornjeg Varoša na poplavljenom djelu nastalog zbog izlijevanja i velikog vodostaja rijeke Save, zatekli dvadeset stranih državljana.
Uočeno je da su navedene osobe ostale zatočene na povišenom kopnenom djelu, koji je bio okružen vodom.
S obzirom na to da se do istih nije moglo pristupiti pozvani su djelatnici HGSS-a Slavonski Brod, Ispostava Nova Gradiška koji su čamcem strane državljane prevezli na obalu. Policijski službenici su osobe utoplili, prevezli u policijsku postaju te im ponudili liječničku pomoć, hranu i tople napitke. 
Policijski službenici su daljnjim radom utvrdili da se radi o stranim državljanima koji su nezakonito prešli državnu granicu te nastavljaju daljnji rad sukladno odredbama Zakona o strancima. 

Za istaknuti je da policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske u kontinuitetu provode zaštitu državne granice i sprječavaju nezakonite migracije sukladno Zakoniku o Schengenskim granicama i nacionalnom zakonodavstvu, štiteći pri tome nepovredivost državne granice Republike Hrvatske koja je ujedno i vanjska granica Europske unije.

Napominjemo kako su ovakvi nezakoniti prelasci državne granice vrlo rizični, posebice jer je rijeka Sava nabujala i dobrim dijelom poplavila okolno nizinsko područje te predstavlja stvarnu opasnost po život osoba.

Stoga apeliramo na osobe koje pokušavaju nezakonito ući u Republiku Hrvatsku da to ne čine, jer tako dovode u opasnost svoj život i zdravlje, kao i živote i zdravlje članova svoje obitelji.

Policija je uvijek spremna pomoći, ali brinemo da se zbog pogoršanih zimskih uvjeta mogu dogoditi vrlo teške posljedice kod pokušaja prelaska preko rijeke Save.

 


Stranica