Policijski službenici nastavili sa provedbom edukativno-preventivne aktivnosti "Stradavanje djece od dehidracije u vozilima"

  • Slika /PU_BP/Prevencija2021/Dehidracija u vozilu/Djeca-vozila7.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Policija i dalje podsjeća i upozorava roditelje i sve koji se brinu od djeci da postoje rizici i opasnosti od izlaganja djece suncu i visokim temperaturama, te da čak i kraći boravak u ugrijanom vozilu može prouzročiti tragične posljedice.

Foto: PU brodsko-posavska

U sklopu provođenja edukativno preventivne aktivnosti „Stradavanje djece od dehidracije u vozilima“, policijski službenici su nastavili na provedbom iste na području policijskih postaja. Nakon što je ova aktivnost je provedena 22. srpnja, na slavonskobrodskom Korzu, do kraja srpnja, provedena je i na području Policijske postaje Okučani, Postaje granične policije Vrpolje i Policijske postaje Nova Gradiška.

Policijski službenici su pritom razgovarali sa građanima, savjetovali ih i dijelili prigodne letke „Ne ostavljajte djecu samu u vozilima“, a koji su izrađeni u zajedničkoj suradnji Ministarstva unutarnjih poslova i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Na žalost, tragična stradavanja djece koja su ostavljena u vozilima se događaju, te je važno osvješćivati i upozoravati roditelje i sve koji se brinu od djeci da postoje rizici i opasnosti od izlaganja djece suncu i visokim temperaturama, te da čak i kraći boravak u ugrijanom vozilu može prouzročiti tragične posljedice.

Iznimno je važno naglasiti da se dijete ne smije ostavljati u vozilu niti pri umjereno visokim temperaturama niti „samo nekoliko minuta uz otvorena vrata ili prozore“, te to usvojiti kao pravilo u zaštiti zdravlja i života djece.

Policijski službenici su upravo na to podsjećali roditelje i druge osobe, te ostvarili suradnju sa predstavnicima drugih institucija (Dom zdravlja, Opća bolnica Nova Gradiška, Dječji vrtići, Auto klub Nova Gradiška, Željeznički kolodvor i dr.), koji će dalje dijeliti letke. U Novoj Gradiški, na središnjoj gradskoj ulici, dana 28. srpnja, od 10 do 12 sati, policijski službenici su u suradnji sa djelatnicima patronažne službe Doma zdravlja Nova Gradiška i Crvenog križa Nova Gradiška, osvještavali i upoznavali građane sa ovom problematikom, a uglavnom roditelje s malom djecom, bake i djedove, te druge osobe, dijeleći pritom letke.

NE OSTAVLJAJTE DJECU SAMU U VOZILIMA!

Ostavljanjem djeteta bez nadzora u zatvorenom vozilu grubo se zanemaruje i zlostavlja dijete što predstavlja obilježje kaznenog djela Povrede djetetovih prava.
Posljedice mogu biti smrt djeteta ili teško narušeno zdravlje. Odgovorna osoba kaznit će se za počinjenje težeg oblika kaznenog djela za što je propisana kazna zatvora od 1 do 15 godina.

IZNIMNO JE VAŽNO OSVIJESTITI AUTOMATSKE RADNJE KOJE SMO SKLONI USVOJITI KROZ SVAKODNEVNU RUTINU

Uvježbavanjem „prisutnosti“ izbjeći ćemo ulazak u mentalni proces automatizma. Prilikom ulaska u auto dobro je neko vrijeme obraćati pažnju na pokrete koje izvodimo.
Preporučuje se na bilo koji način mijenjati ustaljeno ponavljanje radnji (put odlaska na posao, redoslijed obavljanja radnji, ne izvoditi više radnji istovremeni i sl.)
Preporučuje se ostaviti stvari koje moramo uzeti prije izlaska iz auta na stražnjem sjedalu, kako ne bismo  izašli  iz auta bez pogleda na stražnje sjedalo.

Postupci koje treba provesti ukoliko je došlo do pregrijavanja organizma djeteta ili toplotnog udara: 
  • premjestiti dijete u hlad ili unijeti u hladniju prostoriju;
  • pozvati hitnu pomoć;
  • namočiti ručnik ili majicu u mlaku vodu i ohladiti njime cijelo tijelo, a posebno obratiti pažnju na područja kojima se veće krvne žile nalaze blizu površine tijela (zapešća, vrat, područje iza koljena);
  • dati djetetu dovoljno tekućine (ne previše zaslađenu ili prehladnu, ukoliko je moguće izotoničnu);
  • ako je moguće i/ili što prije istuširati ili okupati dijete mlakom vodom;
  • ako je dijete bez svijesti, položiti ga na bok i pratiti vitalne znakove (puls, disanje) do dolaska liječničke pomoći;
  • poželjno je da dijete ostane u zatvorenom i rashlađenom prostoru nakon intervencije tijekom cijelog dana.


Stranica