Policijski službenici na autocesti A3 spriječili tri slučaja krijumčarenja stranih državljana

Slika /PU_BP/Ilustracije2018/policija mračna natpis.jpg

Osumnjičeni državljani Rumunjske u dobi od 19, 20, 33 i 41 godine su iz koristoljublja preuzeli strane državljane u vozila s namjerom da ih prevezu u unutrašnjost Europske unije

Foto: Ilustracija

Policijski službenici Postaje granične policije Stara Gradiška u subotu, 16. rujna su spriječili tri slučaja krijumčarenja stranih državljana.
 
U sva tri slučaja strani državljani su zatečeni u osobnim automobilima na autocesti A3.
 
U prvom slučaju policajci su u blizini čvora Nova Gradiška  kontrolirali osobni automobil austrijskih nacionalnih oznaka, kojim je upravljao 20-godišnji državljanin Rumunjske, dok se u unutrašnjosti vozila nalazilo deset stranih državljana koji su istog dana nezakonito prešli rijeku Savu odnosno državnu granicu Republike Hrvatske.
 
Zatim su policijski službenici kod čvora Okučani, zaustavili automobil rumunjskih nacionalni oznaka, kojim je upravljao 19-godišnji državljanin Rumunjske, a u vozilu se nalazilo pet stranih državljana bez osobnih dokumenata, za koje je postojala sumnja da su nezakonito prešli državnu granicu.
 
Nadalje su policijski službenici Postaje granične policije Stara  Gradiška, također kod čvora Okučani zaustavili automobil rumunjskih nacionalni oznaka, kojim je upravljao 41-godišnji državljanin Rumunjske, a kao suvozač u vozilu je bio 33-godišnji rumunjski državljanin. U vozilu se nalazilo sedam stranih državljana.
 
Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su svi gore navedeni strani državljani 16. rujna, tijekom noći na nezakonit način ušli u Republiku Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine, čamcem preko rijeke Save. Također je utvrđeno da su osumnjičeni državljani Rumunjske u dobi od 19, 20, 33 i 41 godine iz koristoljublja preuzeli strane državljane u vozila s namjerom da ih prevezu u unutrašnjost Europske unije za određeni novčani iznos.
 
Policijski službenici su osobne automobile privremeno oduzeli te protiv četvorice rumunjskih državljana podnose kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma.
 
Prema stranim državljanima je proveden postupak sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti i Zakonu o strancima. 
 

Stranica