Policija na autocesti A3 uhvatila nesavjesne vozače

Slika /PU_BP/Audi.-.jpg

Prekršitelji su pokazatelj da dio vozača u prometu i dalje čini teške prometne prekršaje

U utorak (8.listopada), oko 21.20 sati, posada policijskog presretača Policijske postaje Nova Gradiška, prilikom nadzora prometa, na sjevernom kolničkom traku autoceste A3 Bregana-Lipovac, kod Okučana, zaustavila je osobni automobil njemačkih registracijskih oznaka kojim je upravljao 50-godišnji hrvatski državljanin, a koji je autocestom jurio brzinom od 233 km/h. U srijedu (9. listopada), oko 2.50 sati, također na sjevernoj strani autoceste A3 Bregana-Lipovac, kod Okučana, posada policijskog presretača Policijske postaje Nova Gradiška zaustavila je osobni automobil švicarskih registracijskih oznaka kojim je upravljao 35-godišnji državljanin Kosova, a koji je autocestom jurio brzinom od 247 km/h. Policajci su na mjestu događaja nesavjesne vozače odmah kaznili novčanim kaznama te su im izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije na području Republike Hrvatske od 1 mjesec.
 
Policija je s prvim danom stupanja na snagu izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama krenula s njihovom primjenom kako bi ispunila svrhu i krajnji cilj njihove izmjene, a to je povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu, povećanje prometne kulture te, što je najvažnije, smanjenje smrtnog stradavanja u prometu.
 
Usporedbom statističkih pokazatelja sankcioniranih prometnih prekršaja (nepropisne brzine i upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola) koji su najčešći uzročnici prometnih nesreća na prometnicama Policijske uprave brodsko-posavske u kolovozu i rujnu ove godine došlo je do smanjenja broja takvih utvrđenih prometnih prekršaja u odnosu na isto razdoblje u 2018.
 
U vremenskom razdoblju kolovoz/rujan 2018. policijski službenici su utvrdili 4391 prometni prekršaj, a u istom razdoblju ove godine 4009 prekršaja.
 
U vremenskom razdoblju kolovoz/rujan 2018. policijski službenici su utvrdili 1849 prekršaja vožnje nepropisnom brzinom, a u istom razdoblju ove godine 1585 prekršaja, što je za 14,28 % utvrđenih prekršaja manje.
 
Za upravljačem vozila u alkoholiziranom stanju policija je u vremenskom razdoblju kolovoz/rujan 2018. uhvatila  222 vozača, dok je u istom razdoblju ove godine utvrdila 172 takva prekršaja što je za 22,52 % manje prekršaja.

Uvodno navedeni prekršitelji su pokazatelj da dio vozača u prometu i dalje čini teške prometne prekršaje, čime ne ugrožavaju samo sebe, već i druge sudionike u prometu. Iz tog razloga, ali i radi preveniranja teških prometnih nesreća i njihovih posljedica, kao i povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama, policijski službenici Policijske uprave-brodsko posavske kontinuirano će i dalje svakodnevno, a posebice u dane vikenda, poduzimati pojačane aktivnosti u prometu.

Stranica