Pokušao prodati felge, pa ga prevarili za 8.000 kuna

Slika /PU_BP/Ilustracije2018/Kreditna kartica web forma.jpg

Policijski službenici nastavljaju daljnji rad na pronalasku nepoznatog počinitelja kaznenog djela Računalne prijevare

U srijedu (8. prosinca), policijski službenici Policijske postaje Slavonski Brod, postupali su po kaznenoj prijavi računalne prijevare.
Naime, oštećeni 47-godišnjak je putem internetskog oglasnika oglasio prodaju auto guma s felgama, nakon čega mu se obratila nepoznata osoba i dovela u zabludu da podatke o svojoj bankovnoj kartici upiše u web-formu, a s ciljem sigurnog plaćanja. Nepoznata osoba je oštećenoj dostavila i poveznicu u kojoj je navedena sigurnost plaćanja (safe shop), te poveznicu do web-forme za unos bankovnih podataka. S obzirom da se javljala greška prilikom unosa podataka, oštećeni 47-godišnjak je nakon upisanih podataka sa svoje bankovne kartice (broja kartice, podatka do kada kartica vrijedi, generalija vlasnika kartice i CVV koda), upisao i podatke s bankovne kartice supruge. Nakon upisa podataka i odobrenja plaćanja putem internet bankarstva, saznao da je nepoznata osoba iskoristila te podatke i izvršila transakcije s oba računa u iznosu od preko osam tisuća kuna.
Policijski službenici nastavljaju daljnji rad na pronalasku nepoznatog počinitelja kaznenog djela Računalne prijevare te podnošenju odgovarajućih pismena.

U konkretnom slučaju se radi o obrascima na internet stranicama, kojima nepoznati počinitelji pokušavaju od građana prevarom dobiti podatke o broju njihove kreditne kartice, vlasniku kartice i CVV/CVC kodu, koji su potrebni kod svih internetskih plaćanja kada platna kartica nije fizički dostupna, te gdje nije potrebno zahtijevati osobni PIN platne kartice.

Savjetujemo građanima da ne daju tražene podatke! Cilj je pošiljatelja da neovlašteno i bez ograničenja koriste Vaše kreditne kartice za plaćanje putem interneta. Upozoravamo građane da ne nasjedaju na ovakve i slične vrste prijevara, te da ne dijele svoje osobne podatke i podatke o platnim karticama nepoznatim osobama i neovlaštenim trgovinama. Također, pozivamo građane da svaki sumnjivi način komunikacije prijave policiji.

Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara, te savjete o tome kako se zaštititi možete pronaći na Europolovim savjetima za sigurniji internet, te na poveznici Internet prijevare.

Pogledajte i povezanu objavljenu vijest.

Stranica