Pojačan nadzor prometa

Slika /PU_BP/Promet2021/ppp4.jpg

Ovom prilikom upozoravamo sudionike u prometu, da budu oprezni u prometu, savjesni i odgovorni, te se pridržavaju prometnih propisa.

Foto: PU brodsko-posavska

Prošli tjedan (od 7. do 14. ožujka), na prometnicama u nadležnosti rada Policijske uprave brodsko-posavske,  dogodilo se 24 prometnih nesreća, od kojih 5 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama (1 osoba teško ozlijeđena, 6 osobe lakše ozlijeđene), te 19 prometnih nesreća s materijalnom štetom.

U istom vremenu, policijski službenici su nadzirući promet, utvrdili 441 prometni prekršaj, od čega je utvrđeno 164 prekršaja nepropisnih brzina, 103 prekršaja ne korištenja zaštitnog sigurnosnog pojasa, 24 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, 14 prekršaja pretjecanja i obilaženja, 11 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom vožnje, 5 prekršaja upravljanja vozilom bez položenog ispita, 4 prekršaja obveza vozača prema pješacima, 3 prekršaja nepoštivanja prednosti prolaza, 2 prekršaja upravljanja pod zabranom, 2 prekršaja pješaka i dr.

Najveća nepropisna brzina od 220 km/h, utvrđena je izvan naselja na autocesti A3, dana 9. ožujka, u 15.20 sati, a za isti prekršaj, sankcioniran je 46-godišnji vozač (državljanin Njemačke). Za najveću nepropisnu brzinu od 135 km/h, kroz naselje (Trnjani, dana 11. ožujka, u 17.55 sati), sankcioniran je 32-godišnjak, dok je dana 14. ožujka, u 21.5 sati, za najveću nepropisnu brzinu od 124 km/h, u Slavonskom Brodu, Sjeverna vezna cesta, sankcioniran 31-godišnjak. Najveća koncentracija alkohola od 2,31 promila, očitana je u organizmu 30-godišnjaka, protiv kojeg su policijski službenici podnijeli prekršajni nalog.

I prošli tjedan, najbrojniji su prekršaji tzv. „4 ubojice u prometu“ (brzina, alkohol, pojas i mobitel). Jedan od vodećih razloga smrtnog stradavanja u prometnim nesrećama jest upravljanje vozilom nepropisnom, znatno većom brzinom od dopuštene, kao i kretanje brzinom neprimjerenom uvjetima na kolniku (kiša, mokar kolnik, zavoj, smanjena vidljivost, noć, magla). Također su česti razlozi stradavanja osoba u prometnim nesrećama, ne vezivanje zaštitnim sigurnosnim pojasom i korištenje mobitela na nepropisan način tijekom vožnje.

Unatoč svim apelima, jedan dio građana i nadalje grubo krši prometne propise, vozi nepropisnom brzinom, koristi mobitel tijekom vožnje, ne veže se zaštitnim pojasom, te konzumira alkoholna pića, nakon čega nažalost sjeda za upravljač vozila.

Ovom prilikom upozoravamo sudionike u prometu, da budu oprezni u prometu, savjesni i odgovorni, te se pridržavaju prometnih propisa.
Policijski službenici nastavljaju i dalje pojačano nadzirati promet, te sprječavati i sankcionirati najteže prekršaje.

Stranica