Pas ugrizao vozača bicikla

Slika /PU_BP/Ilustracije2018/Policijski pas.jpg

Vlasnici životinja dužni su prilikom njihove šetnje, radi ograničavanja slobodnog kretanja životinje i sprječavanja mogućeg nasrtaja na druge životinje ili ljude, posebice djecu, koristiti povodac i brnjicu

FOTO: MUP

U ponedjeljak, 25. listopada oko 11 sati, na šumskom putu u mjestu Rastušje, pas mješanac ugrizao je 34-godišnjeg muškarca i lakše ga ozlijedio.
Policijski službenici brodske policije utvrdili su da je pas mješanac, u vlasništvu 71-godišnjeg državljanina Njemačke, ugrizao za nogu 34-godišnjeg biciklistu. Prilikom šetanja, cijepljen i čipiran pas nije bio vezan povodcem i nije imao brnjicu na njušci. Muškarac je zadobio površinske ogrebotine potkoljenice te je vlasniku psa naplaćena novčana kazna.
Policijska uprava brodsko-posavska podsjeća građane da su dužni primjereno držati svoje kućne ljubimce, što znači da su im dužni osigurati adekvatan prostor, mogućnosti kretanja i veterinarski nadzor. Osim toga, kako bi se izbjegle neželjene posljedice i ugrožavanje sigurnosti građana, vlasnici životinja dužni su prilikom njihove šetnje, radi ograničavanja slobodnog kretanja životinje i sprječavanja mogućeg nasrtaja na druge životinje ili ljude, posebice djecu, koristiti povodac i brnjicu.    
U cilju reguliranja navedene problematike, odredbama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira (članak 30), Zakona o zaštiti životinja (članak 51 i 53) i Pravilnika o opasnim psima (članak 5), definiran je način držanja životinja, njihovog kretanja i postupak sa životinjama, nakon što one eventualno ugroze život ili zdravlje čovjeka svojim kretanjem ili postupkom.
  • Članak 30. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira predviđa novčanu kaznu za onog ''tko bez nadzora i neoprezno drži životinje koje mogu povrijediti ili ugroziti građane ili tko na javnom mjestu zlostavlja životinje ili na drugi način s njima loše postupa''. Za provođenje zakona nadležno je Ministarstvo unutarnjih poslova.
  • Članak 51. Zakona o zaštiti životinja propisuje: „Zabranjeno je kretanje kućnih ljubimaca na način koji ugrožava zdravlje i sigurnost ljudi i životinja.'' Dok je člankom 53. istog Zakona određeno: „Vlasnik kućnog ljubimca mora odgovarajućim odgojem i/ili školovanjem ili drugim mjerama u odnosu na držanje i kretanje kućnog ljubimca osigurati da životinja nije opasna za okolinu.“ Za nepridržavanje zakonskih odredbi predviđena je novčana kazna, koju mogu izreći nadležni komunalni redari.
  • Članak 5. Pravilnika o opasnim psima predviđa da je ''izvođenje opasnog ili moguće opasnog psa na javne površine dopušteno jedino s brnjicom i na povodcu, od strane vlasnika i u skladu s komunalnim odredbama o uvjetima i načinu držanja pasa“. Nadzor nad provedbom Pravilnika o opasnim psima vrši Ministarstvo poljoprivrede.


Stranica