OPREZ: Ne dijelite svoje bankovne podatke

Slika /PU_BP/2024/internetske prijevare.jpg

Prije nego što kliknete na poveznice, privitke ili fotografije koje ste primili u SMS porukama s nepoznatog broja, obavezno provjerite identitet pošiljatelja

Foto: Ilustracija 

Slavonskobrodska policija je zabilježila novi slučaj računalne prijevare. Naime, 19-godišnjakinja je na mobilni uređaj dobila poruku navodne dostavne službe u kojoj se navodi kako je potrebno potvrditi podatke za primitak paketa. Slijedeći upute, oštećena je upisala osobne podatke i podatke bankovne kartice, da bi joj nepoznati počinitelj ubrzo sa računa skinuo nekoliko stotina eura.

Policijski službenici utvrđuju sve okolnosti događaja, a policija ponovno upozorava građane da budu oprezni te da dobro provjere sve zahtjeve koji se odnose na moguća plaćanje ili se od njih traži poduzimanje radnji koje bi mogle rezultirati gubitkom novca. Ukoliko posumnjate da bi se moglo raditi o prijevari, odmah o tome obavijestite policiju.

Podsjećamo da je smishing (kombinacija riječi SMS i Phishing - krađa identiteta) oblik prijevare koju prevaranti koriste kako bi dobili pristup vašim osobnim, financijskim ili sigurnosnim podacima putem tekstualnih poruka.
 
Koji je način počinjenja?


U SMS poruci često se traži da kliknete poveznicu ili nazovete telefonski broj radi potvrde, ažuriranja ili ponovne aktivacije, no ta poveznica vodi do lažne internetske stranice, a telefonski broj pripada prevarantu koji se pretvara da je legitimna tvrtka.

Što možete poduzeti?

Prije nego što kliknete na poveznice, privitke ili fotografije koje ste primili u SMS porukama s nepoznatog broja, obavezno provjerite identitet pošiljatelja.


Nemojte se požurivati. Uzmite si vrijeme za odgovarajuće provjere prije nego što odgovorite na poruku.
Nikada ne odgovarajte na SMS poruke koje traže vaš PIN, lozinku za online bankarstvo ili bilo koje druge sigurnosne vjerodajnice.

Ako sumnjate da ste postali žrtva smishinga i ako ste već podijelili bankovne podatke, odmah se obratite svojoj banci.

Više savjeta o tome kako se zaštiti od različitih oblika online prijevara, pročitajte na stranici: Web heroji - ulovimo lika s weba koji tvoje € vreba.
 
 

Stranica