Obveze građana po Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o oružju

Slika PU_BP/Konf.11.03.2013..jpg

Foto: PU brodsko-posavska 

Osim događaja tijekom prošlog tjedna i vikenda na području Policijske uprave brodsko-posavske, na današnjoj konferenciji za novinare, glasnogovornica je izvijestila medije o obvezama građana sukladno odredbama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oružju. Svi građani koji nisu do 5. prosinca prošle godine policiji dostavili podatke o izabranom liječniku primarne zdravstvene zaštite, odnosno o promjeni izabranog liječnika primarne zdravstvene zaštite, dužni su to učiniti i to: izjavom na zapisnik, pismom, e-mailom, odnosno faksom na broj 035443001. Ovo se odnosi na sve vlasnike oružja bez obzira je li im uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za držanje i nošenje oružja važeće ili isteklo. Ukoliko građani ne dostave policiji podatke o izabranom liječniku primarne zdravstvene zaštite, odnosno o promjeni izabranog liječnika primarne zdravstvene zaštite, ukinut će se oružni list i oduzeti oružje. Također su građani obvezni, ako promijene izabranog liječnika primarne zdravstvene zaštite, o tome u roku od 60 dana izvijestiti policiju.

Građani kojima je isteklo uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti ili ne posjeduju uvjerenje (nikada ga nisu vadili), obvezni su do 5. lipnja 2013. godine, dostaviti novo uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za držanje i nošenje oružja, koje ne smije biti starije od tri mjeseca. U protivnom, policija će podnijeti optužni prijedlog sucu za prekršaje, a za ovaj prekršaj propisane su novčane kazne u iznosu od tri (3) do 15 tisuća kuna uz zaštitnu mjeru oduzimanja oružja i streljiva.

Oni koji posjeduju zračno oružje čija je kinetička energija 10,5 J ili veća, ili je brzina projektila 200 m/s ili veća i kalibra većeg od 4,5 mm, te oružje s tetivom čija je sila natega veća od 450 N, dužni su posjedovanje takvog oružja prijaviti policiji do 5. lipnja 2013. godine. U protivnom će policija podnijeti optužni prijedlog, a novčane kazne za ovaj prekršaj iznose od pet (5) do 15 tisuća kuna uz zaštitnu mjeru oduzimanja oružja i streljiva.

Građani kojima je izdan oružni list za držanje oružja kao uspomene, obvezni su do 5. lipnja ove godine, onesposobiti to oružje i zadržati ga, ili predati oružje u korist Republike Hrvatske bez naknade. Onesposobiti to oružje mogu kod trgovačkog društva ili obrta, koje od MUP-a ima odobrenje za obavljanje te djelatnosti. Potvrdu koju potom dobiva, građanin treba uz oružni list za držanje oružja kao uspomenu predati policiiji.

Oni koji žele oružje predati u korist Republike Hrvatske, to mogu također učiniti, i za to se ne naplaćuje upravna pristojba za odjvau oružja.



Stranica