Obilježena 30. obljetnica osnutka Specijalne jedinice policije "Šimini anđeli pakla"

  • Slika /PU_BP/SJP-ŠAP/SJP1.2021.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Najveća ratna iskušenja, traume, pogibije i ranjavanja, „Šimini anđeli pakla“, proživjeli su zajedno sa svojim zapovjednikom, hrabrim i legendarnim Šimom Đamićem.

Foto: Policijska uprava brodsko-posavska

Jučer (15. ožujka), obilježena je 30. godišnjica osnutka Specijalne jedinice policije Policijske uprave brodsko-posavske „Šimini anđeli pakla“, vrlo skromno uz minimalan broj osoba, a s obzirom na epidemiju COVID-19. U znak sjećanja na poginule pripadnike Specijalne jedinice policije, na spomen obilježjima, osim pripadnika Udruge Specijalne jedinice policije Policijske uprave brodsko-posavske „Šimini anđeli pakla“, vijence  je položio i zapalio svijeće i načelnik policijske uprave Antun Valić sa suradnicima, a koji je i sam bio pripadnik Specijalne jedinice policije.

Tom prilikom je istaknuta težnja, da se sjećanje na poginule hrvatske policajce i branitelje, ponos hrvatskog naroda, nikada ne smije zaboraviti.  

Specijalna jedinica policije Policijske uprave brodsko-posavske "Šimini anđeli pakla", osnovana je 15. ožujka 1991. godine, pod prvotnim nazivom Posebna jedinica policije. Sačinjavali su ju djelatnici Policijske postaje Slavonski Brod (tri aktivna voda), Policijske postaje Nova Gradiška (jedan vod) i Policijske postaje Požega (jedan vod), koji se dana 1. srpnja 1993. godine izdvojio iz Specijalne jedinice policije Slavonski Brod, te pripojio Policijskoj upravi Požeško-slavonskoj.

Oko osamdesetak mladića, dragovoljaca, početkom listopada 1990. godine u Slavonskom Brodu, bez puno premišljanja odjenulo je časnu policijsku odoru u cilju obrane domovine. Odmah su upućeni na obuku u Valbandon, te su potom raspoređeni po području Like i Korduna gdje su obavljali policijske zadaće do kraja devedesete, no vrlo brzo su se našli u ratnom vihoru.

Golobradi mladići naprasno su preko noći odrasli i stasali u ozbiljne muškarce, na čijim licima se i danas iščitavaju proživljene traume. Najveća ratna iskušenja, traume, pogibije i ranjavanja, „Šimini anđeli pakla“, proživjeli su zajedno sa svojim zapovjednikom, hrabrim i legendarnim Šimom Đamićem. Sudjelovali su u Domovinskom radu diljem Lijepe Naše, te u prvim borbenim djelovanjima oslobađajući Vukovar. Prošli su ratišta u Glini, zapadno ratište (Okučani, Gorice, Nova Gradiška, Stara Gradiška), južno bojište kroz akcije: „Maslenica“ i „Medački džep“, te druge terene izvan matične policijske uprave (Požega, Dubrovnik). Sudjelujući u ratnom vihoru Velebita, izdržavali su nadljudske napore i bili uz svakodnevne neprijateljske napade izloženi i ekstremnim vremenskim uvjetima. Također su svoj doprinos dali i aktivno sudjelujući i briljantnim Vojno redarstvenim akcijama „Bljesak“ i „Oluja“, te konačnom oslobođenju domovine.

Po povratku sa terena, vraćali su se istodobno i sretni i tužni. Sretni zbog pobjede, a tužni zbog gubitka svojih suboraca, hrvatskih branitelja i heroja. Tijekom ratnih djelovanja osam (8) pripadnika Specijalne jedinice policije Policijske uprave brodsko-posavske, položilo je svoje živote na oltar domovini, dok je ranjeno 86 pripadnika, a 18 pripadnika je nesretno, smrtno stradalo i umrlo.

U obrani slobode Republike Hrvatske - u borbi protiv mržnje životi im se ugasiše!

Stranica