Nadzori u prometu za vikend s naglaskom na alkohol i bicikliste

Slika /PU_BP/Ilustracije2018/mup rh - pu bp.png

Prometni policajci će za vikend provoditi više preventivno-represivnih akcija

Foto: Ilustracija

Preventivno-represivna akcija „Biciklisti“
 
Policijski službenici Prometne policije Slavonski Brod će sutra (2. rujna), u vremenu od 8 do 12 sati, provesti poglavito preventivnu represivnu akciju „Biciklisti“ s naglaskom na bicikliste.

Cilj ove akcije je ukazati biciklistima na eventualne opasnosti koje ih vrebaju u prometu, na njihove obveze i odgovornosti po pitanju tehničke ispravnosti bicikala i njihove uočljivosti na cesti.

Cilj je također smanjenje broja i posljedica prometnih nesreća u kojima sudjeluju biciklisti. Na postajnom području Postaje prometne policije Slavonski Brod od početka ove godine do danas, teško je ozlijeđenih biciklista je 15, stoga policija i nastavlja sa ovakvim aktivnostima, radi zaustavljanja negativnog trenda stradavanja biciklista u prometnim nesrećama.
Uočeno je da se prometnicama kreće veliki broj bicikala koji nisu tehnički ispravni, nemaju svjetla i nisu uočljivi na kolniku, te da ne koriste retroreflektirajuće prsluke, kako bi bili što uočljiviji u prometu. Preporučljivo je da ih koriste prilikom vožnje noću i u uvjetima smanjene vidljivosti.

Također, bilježi se trend povećanja broja prekršaja biciklista za 32,5 % u odnosu na isti period 2022. godine.
 

Za vikend akcija „Alkohol“
 
Prometni policajci će dana 2./3. rujan u vremenu od 23 do 5 sati na postajnom području provesti preventivno represivnu akciju u prometu s naglaskom na vozače koji upravljaju pod utjecajem alkohola.

Mjesta gdje će policajci vršiti nadzor alkoholiziranih vozača je određen prema podacima gdje se događa najveći broj prometnih nesreća i prekršaja, a posebno u blizini objekata gdje se u dane vikenda okuplja veliki broj vozača mlađe životne dobi koji, nakon konzumiranja alkoholnih pića, upravljaju vozilom.

Na postajnom području Postaje prometne policije Slavonski Brod u periodu od siječnja do srpnja ove godine zabilježeno je 687 prometnih nesreća što je za 44 % više u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je zabilježeno 476 nesreća. 
 

Stranica