Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

  • Slika /PU_BP/2024/4.jpg
  • Slika
  • Slika

Prekinimo šutnju, prijavimo nasilje, jer za nasilje nema opravdanja!

Foto: PU brodsko-posavska

Dana 23. rujna 2024. godine u sportskoj dvorani Interventne jedinice policije održana je edukacija samoobrane u kojoj su sudjelovale polaznice - novinarke sa područja naše policijske uprave i policijski službenici Interventne jedinice policije, a u sklopu obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama (22. rujna) i provođenja aktivnosti u sklopu preventivnog projekta Lily.

Nacionalni multimodularni preventivni projekt „Lily“ Ministarstva unutarnjih poslova i partnera usmjeren je na senzibilizaciju javnosti o važnosti prevencije nasilja nad ženama odnosno na promicanje svijesti o važnosti života bez nasilja, važnosti rodne jednakosti i ravnopravnosti.

Projekt "Lily" nazvan je po sutkinji Županijskog suda u Zagrebu koju je 22. rujna 1999. godine, tijekom brakorazvodne parnice dvaju supružnika koju je vodila kao sudac, ubio muškarac. On je u sudnicu ušao sa pištoljem te ubio svoju suprugu, njenu odvjetnicu te sutkinju.

Edukacija je započela kratkim izlaganjem voditelja programa specijalističke obuke i zapovjednika voda što je samoobrana, koje su vrste napada na ženu najčešće, kako se samozaštiti, te kako pokušati izbjeći konfliktu situaciju.

Pripremili su program sa zahvatima koji nisu zahtjevni, ali su učinkoviti. Polaznice su vrlo brzo uspješno savladale određene tehnike samoobrane, te na taj način stekle neka nova znanja.

Aktivnost  je podržao i načelnik PU Antun Valić koji je nazočio treningu.

Po završetku zajedničkog treninga polaznice i policajci zajednički šalju jasnu poruku: „Prekinimo šutnju, prijavimo nasilje, jer za nasilje nema opravdanja!“
 

Stranica