MIR I DOBRO

Slika PU_BP/IMG_1522-akcijaMiD.jpg

Foto: Ilustracija

Ove godine kao i ranije policija provodi ovu akciju kako bi božićni i novogodišnji blagdani protekli u miru, kao i povećala opća sigurnost građana te postigla zadovoljavajuća razina javnog reda i mira. Prema tradicionalnim vjerskim i obiteljskim običajima, kao prehodnih božićnih i novogodišnjih blagdana građanke i građani će u velikom broju obilaziti vjerska središta radi sudjelovanja na upriličenim prigodnim svetim misama, okupljati se na organiziranim slavljima u ugostiteljskim objektima, gradskim trgovima i u domovima s obitelji. Zbog toga će biti povećan cestovni i željeznički promet u unutrašnjosti i na graničnim prijelazima. Velik broj građana će radi slavlja nabavljati petarde, rakete i druga pirotehnička sredstva, pa se očekuje i nezakonita nabava takvih sredstava. Policija će pojačano kontrolirati nedozvoljenu prodaju pirotehničkih sredstava, a u cestovnom prometu će posebnu pozornost posvetiti protočnosti prometa, te suzbijanju nezakonitog unošenja pirotehnike preko graničnih prijelaza. Slijedom navedenog, radi održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira i opće sigurnosti osoba i imovine policija će ove godine akciju započeti od 14. prosinca, a provoditi će se do 8. siječnja 2013. godine.


Vrste pirotehničkih sredstava, prodaja, uporaba i zakonska regulativa:
 

pirotehnička sredstva I. razreda čine: pirotehničke igračke, odnosno bengalske šibice, naboji za dječje pištolje, konfeti - bombice, pucajući ulošci za cigarete, bomboni, žabice, čepovi i vrpce, pasje bombice, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom, naboji koji eksplodiraju pod nogama, male petarde i drugi slični proizvodi. Ova vrsta pirotehničkih sredstava mogu se prodavati tijekom cijele godine u prodavaonicama i kioscima i to osobama starijim od 14. godina. 


pirotehnička sredstva II. razreda čine: petarde, žabice, konfeti za sobnu uporabu, manje rakete i drugi slični proizvodi. Ova vrsta pirotehničkih sredstava mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava i to osobama starijim od 16 godina.

 
pirotehnička sredstva III. razreda čine: rakete, fontane, vatrometne kutije, vodopadi, redenici, petarde s bljeskom, rimske svijeće i drugi slični proizvodi. Ova vrsta pirotehničkih sredstava, mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava i to osobama starijima od 18 godina. Navedena pirotehnička sredstva III. razreda mogu rabiti samo osobe starije od 18 godina (punoljetne osobe), od 27. prosinca do 1. siječnja.

 
Naročito zabranjena je uporaba pirotehničkih sredstava: 


- II., III., razreda u periodu od 02. siječnja do 26. prosinca, tekuće godine
- u zatvorenim prostorima ili u prostoru gdje se okuplja veći broj ljudi


Za prekršaje nedozvoljene prodaje pirotehničkih sredstava propisana je novčana kazna za pravnu osobu u iznosu od 20 tisuća do 40 tisuća kuna.
Za prekršaj nedozvoljene uporabe pirotehničkih sredstava kaznit će se fizička osoba novčanom kaznom u iznosu od tisuću do pet tisuća kuna.


Da bi se izbjegle neželjene posljedice policija savjetuje građanima:


- da obave kupovinu prije blagdana i velikih gužvi u prometu i trgovačkim centrima
- da u prometu prilikom pojačanog prometa imaju razumijevanja i za druge sudionika, te poziva na toleranciju i strpljenje kako bi se izbjegle nesreće i druge neželjene posljedice u prometu
- da ne poklanjaju djeci pirotehnička i druga sredstva od kojih bi mogli stradati ili se ozlijediti jer je najbolja preventiva od nesreće nekorištenje pirotehnike i drugih eksplozivnih sredstava, jer se blagdani mogu proslaviti i drugačije, ljepše, ugodnije i prije svega svečanije jer dosadašnja iskustva ukazuju da blagdansko raspoloženje u pretjeranoj mjeri potiče nerazboritu uporabu oružja, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava što zna biti kobno.
- U slučaju konzumacije alkoholnih pića ne upravljati vozilima u prometu, a isto tako ne koristiti pirotehnička sredstva, a posebno ne davati djeci da koriste.

Pozivamo sve građane da u zajedničkom interesu budu odgovorni i sami sprječavaju nezakonite prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava za zabavu, a time će se i smanjiti mogućnosti ozljeđivanja građana, posebice djece, obavijeste najbližu Policijsku postaju ili pozivom na broj telefona 192.
 



Stranica