Međunarodni dan tolerancije: Svi smo mi različiti, a ta razlika nas obogaćuje

Slika /PU_BP/2022/Preventivne akcije2022/Međ.dan.toler.2022.png

U svijetu se 16. studenog obilježava kao Međunarodni dan tolerancije, a utemeljili su ga Ujedinjeni narodi

Foto: Ilustracija

Time su željeli dati snažniji doprinos njegovanju razumijevanja između kultura i pojedinaca, a što je ključno za suzbijanje diskriminacije u UNESCO-voj Deklaraciji o načelima tolerancije i istaknuto je kako tolerancija nije „podnošenje“ ili pasivno prihvaćanje drukčijeg, već prepoznavanje univerzalnosti ljudskih prava i temeljnih sloboda svih ljudi.

Naglašava se kako nam je tolerancija moralna, ali i zakonska obveza. Tolerancija je dio međunarodnih instrumenata ljudskih prava, usvojenih tijekom proteklih pedeset godina, s naglaskom potreba da sve države trebaju osigurati jednakost postupanja.

Nepravde, nasilje, diskriminiranje i govor mržnje posljedice su netolerantnog ponašanja, a mogu se spriječiti edukacijom, preventivnih programa, senzibilizacijom i dobrom komunikacijom.

S ciljem izgradnje kulture dijaloga, tolerancije i nenasilja Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s partnerima provodi preventivni program „Zajedno“ protiv govora mržnje, a kojeg je kao primjer dobre prakse prepoznala i Europska komisija protiv rasizma i netolerancije (ECRI).


Povodom obilježavanja Međunarodnog dana tolerancije pozivamo vas na akciju da primjerima vlastitog tolerantnog ponašanja naše okružje učinimo boljim i time zdravijim i sigurnijim mjestom za život.
U nastavku predstavljamo vam naš odabir paketa preventivno-edukativnih mjera:
 
  • Upoznajte se sa najnovijim ECRI zaključcima o implantaciji preporuka za RH
  • Djeci i mladima i njihovim roditeljima predlažemo da se upoznaju s edukativnim interaktivnim sadržajem CARNET-a, te pogledaju video i riješe test kako bi doznali jesmo li osobno izloženi nekim stereotipima i predrasudama

Policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske, Ureda načelnika, obilježili su Međunarodni dan tolerancije u OŠ „Dr. Stjepan Ilijašević“ (Oriovac i Slavonski Kobaš) i OŠ „Ljudevit Gaj“ Nova Gradiška.
Tom prilikom održana su edukativna predavanja učenicima sedmih razreda kojom prilikom su policijski službenici istaknuli važnost razumijevanja, prihvaćanja i uvažavanja različitosti, te su razgovarali o načinima na koji se može boriti protiv netolerancije.  Osim toga, važno je kako se odnosimo jedni prema drugima, da ne diskriminiramo druge po bilo kojoj osnovi te da se uvijek izjasnimo da smo protiv svih oblika nasilja i diskriminacije.

U našoj različitosti je naše bogatstvo i trebamo ga čuvati!  





 

Stranica