Lažni teleoperater kupio prepaid bon za mobitel na račun oštećenog

Slika /PU_BP/Ilustracije2018/vishing.png

Tijekom telefonskog razgovora, nepoznatom počinitelju je pročitan PIN, pomoću kojega je ostvario neovlaštenu online prijavu na osobni korisnički portal oštećenog

Policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske zaprimili su kaznenu prijavu oštećenog 45-godišnjaka zbog računalne prijevare vishingom (krađa identiteta pozivom). Naime, nepoznati počinitelj je ostvario telefonski poziv i lažno obećao unapređenje mobilnih usluga, za što je trebao PIN, kao potvrdu pristanka, a koji je došao na broj oštećenog. Tijekom telefonskog razgovora, nepoznatom počinitelju je pročitan PIN, pomoću kojega je ostvario neovlaštenu online prijavu na osobni korisnički portal oštećenog te je putem interneta izvršio kupovinu mobilnih prepaid bonova i oštetio ga za novčani iznos od nekoliko stotina kuna.
 
Nadležnom državnom odvjetništvu policija podnosi posebno izvješće te nastavlja intenzivno traganje za počiniteljem.
 
Upozoravamo građane da ne nasjedaju na prijevare putem telefonskih poziva
 
  • Budite oprezni kad primite telefonske poziv. Nemojte pretpostavljati da je pozivatelj/prodavatelj legitiman samo zato što ima vaše osnovne podatke. Da biste potvrdili njihov identitet, potražite telefonski broj organizacije i izravno ih kontaktirajte.
  • Nemojte otvarati poveznice ili dokumente u porukama koje djeluju sumnjivo.
  • Ne dijelite svoje osobne podatke i podatke o platnim karticama nepoznatim osobama i neovlaštenim trgovinama. Nemojte dijeliti lozinku, PIN ili podatke kojima samo vi imate pristup.
  • Ako nešto zvuči predobro da bi bilo istinito, vjerojatno je riječ o prijevari.
  • Ukoliko ste bili žrtva prijevare putem navedene stranice molimo da podnesete prijavu u najbližu policijsku postaju ili upravu prema adresi vašeg prebivališta te prijavite svojoj banci.

Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara, te savjete o tome kako se zaštititi možete pronaći na Europolovim savjetima za sigurniji internet i na članku Internet prijevare.

Stranica