Lakše ozlijeđen biciklista

Slika PU_BP/IMG_0692-nadzor nad prometom.jpg

Jučer oko 20 sati u Novoj Gradiški, ulica M. Benkovića, na prilaznom kolniku trgovačkog centra Kaufland dogodila se prometna nesreća s ozlijeđenom osobom. Do nesreće je došlo nakon što se 71-godišnjak, koji je upravljao  

Foto: PU brodsko-posavska

Jučer oko 20 sati u Novoj Gradiški, ulica M. Benkovića, na prilaznom kolniku trgovačkog centra Kaufland dogodila se prometna nesreća s ozlijeđenom osobom. Do nesreće je došlo nakon što se 71-godišnjak, koji je upravljao biciklom Rog kretao nogostupom ulice M. Benkovića od sjevera prema jugu, a za kretanje nije koristio kolnik jer biciklistička traka i staza nisu na tom mjestu postojale, a tom prilikom nije imao upaljeno bijelo svjetlo na prednjoj niti crveno na zadnjoj strani bicikla, a niti je kao vozač bicikla bio označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom opremom, a s nogostupa se preko obilježenog pješačkog prijelaza pokušao uključiti u promet na prilazni kolnik trgovačkog centra Kaufland i na taj način oduzeo prednost prolaska osobnom automobilu Ford Galaxy, NG-registracija, kojim je upravljao 47-godišnjak iz Okučana i kretao se od zapada u smjeru istoka. U tom trenutku je došlo udara prednjeg lijevog dijela osobnog automobila u stražnji desni bočni dio bicikla, nakon čega je vozač bicikla odbačen u lijevu stranu. U ovoj nesreći lake tjelesne ozlijede zadobio je vozač bicikla, a protiv njega policija podnosi optužni prijedlog zbog prekršaja (oduzimanje prednosti prolaska) kojim je izazvao prometnu nesreću, te prekršajni nalog zbog ostalih počinjenih prekršaja ( vožnja biciklom po nogostupu i pješačkom prijelazu, bez svjetala i reflektirajuće opreme ili prsluka).  

Vozilom udario biciklisticu.

Posebno ovom prilikom upozoravamo vozače bicikla da je opasno i zabranjeno upravljati biciklom dok se kreću pješačkim prijelazom (isto tako i nogostupom) ili uključuju u promet vožnjom bicikla preko obilježenog vozačkog prijelaza. Vozači bicikla kada se približavaju obilježenom pješačkom prijelazu i žele priječi cestu preko njega obavezno su dužni sići s bicikla i u svojstvu pješaka bicikli pored sebe gurati.



Stranica