Krešimir Šimić i Antonija Radeljić najspremniji su štitovi Domovine

  • Slika /PU_BP/Memorijali/Sima Đamić2021/DSC_02011[1].jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Hrvatski policajci i policajke iskazanim su vještinama na natjecanju 3. Memorijal "Šimo Đamić - Štit Domovine - Vukovar 1991.-2021." dokazali da su dostojanstven i častan štit Domovine i svih njenih građana

Foto: PU vukovarsko-srijemska i PU brodsko-posavska

Dana, 10. rujna, u organizaciji Policijske uprave vukovarsko-srijemske i podršku Ravnateljstva policije, održano je natjecanje policijskih službenica i službenika Ministarstva unutarnjih poslova, pod nazivom 3. Memorijal „Šimo Đamić – Štit Domovine – Vukovar 1991.-2021.“.

Uoči 30. obljetnice pada Grada Vukovara, natjecanje je održano na vukovarskom području u sjećanje na sve žrtve Domovinskog rata.

68 natjecatelja, od čega 51 policajac i 7 policajki, četiri veterana specijalne policije, tri vojnika i tri pripadnika slovenske policije prošli su zahtjevnu stazu dugu 35 kilometara, uz 10 kilogramski teret te provođenje složenih vojno-policijskih zadaća, po šumskim i poljskim putevima od Lovasa do Vukovara, kojima su prije 30 godina kročili branitelji Lijepe naše, putevima na kojima su položili svoje živote na oltar Domovine.

Tim putevima kročili su i brojni hrvatski policajci, a među njima i Šimo Đamić, legendarni zapovjednik Specijalne jedinice policije Policijske uprave brodsko-posavske, i time osvjedočili svoju važnu ulogu u uspostavi slobodne i neovisne Hrvatske.

Vodeći brigu o poštivanju epidemioloških preporuka, na cilju podno Vukovarskog vodotornja upriličen je prigodni završni program, kojom prilikom su uzvanici i posjetitelji mogli uživati u izvrsnom nastupu policijske klape Sveti Mihovil iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske, skoku padobranca sa zastavom i demonstraciji borilačkih vještina pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko.

Počasni postroj MUP-a, uz acapella intonaciju hrvatske himne, podignuli su zastavu kojom je obilježen početak završne svečanosti trećeg memorijala Šimo Đamić.

Prisutnima se velika i ponosna srca obratio domaćin, načelnik Policijske uprave vukovarsko-srijemske Fabijan Kapular, rekavši između ostaloga: „Ovaj Vodotoranj stoji dan danas, stojao je i prije 30 godina. Na njemu se prkosno vijorila zastava. Vijori se i dan danas. On je ranjen, njega su gađali. On je i dalje prkosno stojao i nije se dao srušiti. Zastava koja se na njemu vijori bila je znak svim braniteljima da je Vukovar još uvijek naš. I dok god se zastava vijorila, borili su se do zadnjeg trena. Na ovom natjecanju su hrvatski policajci, hrvatski vojnici, kolege policajci iz Slovenije i veterani Domovinskog rata – ono veliko zajedništvo koje je vladalo '91. kada je trebalo obraniti Domovinu imamo i danas.“

Zamjenik glavnog ravnatelja policije Željko Prša u svom se govoru prisjetio prošlogodišnjeg pobjednika 2. Memorijala Šimo Đamić, nedavno preminulog Zorana Mamuzića rekavši: "Zoran je bio uzor hrvatskog policajca kakav bih želio da svi budu: stručan, obučen, osposobljen, educiran, a pri tome fizički spreman za izvršenje svih zadaća, kao i hrvatski redarstvenici koju su tijekom rata obranili našu Domovinu.“

Prisutnima se prigodnim riječima obratila i državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova, Irena Petrijevčanin Vuksanović, izaslanica potpredsjednika Vlade RH i ministra unutarnjih poslova dr. sc. Davora Božinovića: „Bitno je da naši mladi policajci i policajke, kao i kadeti i kadetkinje Ministarstva obrane budu vođeni istom onom idejom, onom srčanošću i nesebičnošću, kojom su bili vođeni hrvatski branitelji kad su branili Vukovar i sve druge gradove. Ovaj Memorijal nije samo pokazatelj fizičke spreme, on pokazuje srčanost, inat, volju i snagu hrvatske policije, koju su imali i hrvatski policajci prije 30 godina. Ostanite takvi na ponos i čast svima nama i našoj Domovini.“

Prvi je u cilj ušao i zastavu pozdravio Krešimir Šimić (Interventna jedinica policije PU brodsko-posavske). Drugoplasirani je Petar Volarević (Interventna jedinica policije PU dubrovačko-neretvanske), dok je treće mjesto zauzeo Angel Milišić-Zečević (Specijalna jedinica policije Osijek).

Najspremnija policijska službenica je Antonija Radeljić (Interventna jedinica policije PU zadarske), ovogodišnja pobjednica natjecanja oružanih snaga „Prvi za Hrvatsku“ u ženskoj kategoriji. Druga je u cilj ušla prošlogodišnja pobjednica 2. Memorijala Šimo Đamić, Ines Matec Mamuzić (Ured Glavnog ravnatelja policije), dok je na trećem mjestu Nela Marušić (PGP Gvozd, PU sisačko-moslavačka).

U kategoriji veterana Specijalne jedinice policije iz Domovinskog rata, prvo mjesto zauzeo je Krunoslav Ivanušec, drugo Marin Mikulec, te treće Damir Holjevac, dok su u kategoriji ostalih oružanih snaga prvi Igor Kuster (Republika Slovenija), drugi Matej Paradiž (Republika Slovenija) i treći Ivan Gerenčir (MORH).

Državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova, Irena Petrijevčanin Vuksanović, zamjenik glavnog ravnatelja policije, Željko Prša i gradonačelnik Grada Vukovara i zastupnik u Hrvatskom Saboru, Ivan Penava, na cilju su dočekali natjecatelje, te najboljima uručili prigodne nagrade – pehare i medalje u obliku Vukovarskog vodotornja te staklene statue s ugraviranim vodotornjem, dok će svim natjecateljima biti uručene učesničke medalje.

Nakon dodjele nagrada, uslijedilo je fotografiranje natjecatelja i uzvanika na vidikovcu Vukovarskog vodotornja.

Iskazanim vještinama i sposobnostima, natjecatelji su dokazali svoju spremnost na odgovor u svakom trenutku na izazove današnjice, i na očuvanje sigurnosti svojih sugrađanki i sugrađana. Hrvatski policajci dostojanstven su i častan štit Domovine i svih njenih građana.

Čestitke svim natjecateljima!

Stranica