Komemoracija "Sjećamo ih se s ponosom i tugom"

  • Slika /PU_BP/Obljetnice2019/spomen-djeca.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Slavonskom Brodu tijekom Domovinskog rata poginulo je 28 djece

Udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Brodsko-posavske županije, danas (3. svibnja), organizirala je komemoraciju „Sjećamo ih se s ponosom i tugom“ u spomen svim poginulima u Domovinskom ratu na prostoru Brodsko-posavske županije.

Dan 3. svibnja 1992. godine, bio je jedan od najtragičnijih u Slavonskom Brodu. U napadima i eksplozijama topničkih i minobacačkih neprijateljskih granata, te bombi izbačenih iz neprijateljskih zrakoplova, poginulo je 16 osoba, od toga šestero male djece, a ranjeno 60 ljudi.

U znak sjećanja na žrtvu sve djece poginule u Slavonskom Brodu, ispred Osnovne škole „Hugo Badalić“, 2000. godine podignut je spomenik „Djevojčica“, jer je samo iz te škole tijekom Domovinskog rata, poginulo 16 učenika. Inače u ratnim danima, a najviše u svibnju, u Slavonskom Brodu je poginulo 28 djece, jedan cijeli razred, kojima je naprasno prekinuto djetinjstvo.

U spomen parku „Prekinuto djetinjstvo“ i ove godine održan je susret sjećanja na poginulu djecu u Domovinskom ratu, kojemu su prisustvovali predstavnici Policijske uprave brodsko-posavske zajedno sa načelnikom Antunom Valićem.

Stranica