Književnik za djecu

Slika PU_BP/F.Galić-I.jpg

Foto: PU brodsko-posavska

Danas je u Dječjem vrtiću „Maslačak“ u Novoj Gradišci s početkom u 10 sati organiziran susret književnika za djecu Franje Galića i djece u dobi od četiri do sedam. Franjo Galić je policijski službenik Policijske uprave brodsko-posavske, diplomirani kriminalist i inženjer strojarstva. Od 1996. godine počeo se baviti pisanjem pjesama za djecu. Objavio je zbirku dječjih pjesama pod nazivom „Važne stvari“, te je objavljivao pjesme u više novina, školskih i vrtićkih glasila.

Ovaj susret je inicirala ravnateljica „Gradske knjižnice Nova Gradiška“ Biljana Dakić, uz  potporu ravnateljice „Dječji vrtić Nova Gradiška“ i podružnica Zdenke Zečević, Ankice Višić iz Dječje knjižnice i odgajateljica. U prostoru dječjeg vrtića okupilo se oko 60-tak djece, mlađa, srednja i starija skupina. Na samom početku susreta djeca su odgovorila na zagonetku Grigora Viteza: „Svi je vole, svi je tuku, udaraju nogama i bacaju iz ruku“: – „Lopta“, gromoglasno su odgovorili mališani. Mlađa skupina „Pužići“ je recitirala i otpjevala pjesmicu uz glazbu, a pomogle su im tete iz vrtića Ružica i Jasminka. Srednja skupina „Kišobrančići“ su recitirali pjesmicu Grigora Viteza „Kako rastu djeca“ uz pomoć teta Jadranke i Romane, a starija skupina je također recitirala pjesmu uz pomoć tete Sanje. 

Nakon toga im se obratio književnik za djecu Franjo Galić, prilagodivši svoju komunikaciju upravo ovom uzrastu. Recitirao im je stihove svojih pjesama, koje su djeca pratila s posebnim oduševljenjem. Još više su se oduševili spoznavši da je njihov književnik ujedno i policajac.



Stranica