Izvršio uplatu misleći da je za poznanicu

Slika /PU_BP/Ilustracije2018/Internet.jpg

Građani budite oprezni, dobro razmislite i provjerite sve okolnosti ukoliko se od vas traže uplate. Kontaktirajte svoju poznanicu ili poznanika putem telefona te provjerite da li uistinu treba vašu pomoć.

Foto: Ilustracija

U Policijskoj postaji Nova Gradiška, jučer je zaprimljena prijava za kazneno djelo prijevare.

Naime, 59-godišnjak je dana 21. veljače, u jutarnjim satima putem društvene mreže dobio poruku s profilom osobe koju inače poznaje. U porukama je osoba zatražila da joj putem kupona Paysafe card uplati bonove u iznosu ispod dvije tisuće kuna. Nakon uplate dobio je poruku da uplata nije prošla te je potrebno ponovno uplatiti isti iznos, što je i učinio. Dana 23. veljače, 59-godišnjak je nazvao poznanicu, koja mu je rekla da od njega nije ništa tražila, te je shvatio da je prevaren i oštećen za nekoliko tisuća kuna.

Policijski službenici nastavljaju daljnji rad i kriminalističko istraživanje u cilju pronalaska počinitelja kaznenog djela.

Građani budite oprezni i dobro razmislite

Vezano uz spomenuti slučaj i preuzimanja osobnih podataka stvarnih osoba stvaranjem novih tzv. „kloniranih“ profila, policijski službenici upozoravaju građane koji koriste društvene mreže, da budu oprezni.
Takve profile je vrlo lako napraviti, te se osoba dovodi u zabludu da komunicira s poznanikom, dok u stvarnosti ostvaruje komunikaciju s počiniteljem kaznenog djela.

Građani, budite oprezni, dobro razmislite i provjerite sve okolnosti ukoliko se od vas traže uplate. Kontaktirajte svoju poznanicu ili poznanika putem telefona te provjerite da li uistinu treba vašu pomoć. Ako smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju događaj prijavite policiji na broj 192.

Stranica