Izbjegavajte koristiti mobitel u prometu!

Slika PU_BP/IMG_1197-regulacija prometa.jpg

Foto: PU brodsko-posavska

Dana 21. listopada (subota), predstavljen je preventivni projekt Dan bez mobitela u prometu, čiji je nositelj Hrvatska udruga menadžera sigurnosti (HUMS), a cilj je smanjenje broja prometnih nesreća uzrokovanih korištenjem mobitela u prometu. Prema njihovu istraživanju, u Republici Hrvatskoj 91 % vozača koristi mobitel za vrijeme vožnje, 33 % biciklista s mobitelom vozi bicikl, a 50 % pješaka je na mobitelu dok prelaze cestu. Vjerojatnost nastanka prometne nesreće za vrijeme korištenja mobitela pri vožnji je povećana za čak devet puta. Vozač koji telefonira ima smanjenu pažnju kao da je pod utjecajem alkohola od jedan promil u krvi. Čitanje poruke oduzima najmanje pet sekundi pažnje vozača, a automobil je tada bez nadzora 70 metara ako ide brzinom od 60 kilometra na sat.

U vremenu od 1. siječnja do 30. rujna, policijski službenici su na području Policijske uprave brodsko-posavske, sankcionirali više prekršaja korištenja mobitela za vrijeme vožnje i to za 85.5 %. Dakle, ove godine je utvrđeno 538 prekršaja korištenja mobitela pri vožnji, dok je prošle godine evidentirano 290 takvih prekršaja.

Iako je zakonom dopušteno korištenja mobitela isključivo uz hands free uređaj, preporuka policije je da se korištenje mobitela u prometu potpuno izbjegava, jer ono odvlači pažnju i iznimno je opasno i za vozače, i bicikliste, i pješake. 



Stranica