Građani za šest mjeseci dragovoljno predali veću količinu oružja

Slika /PU_BP/2023/Oružje2023/drag.predaja.or.1.jpg

Dragovoljna predaja oružja u sklopu Kampanje „Manje oružja – manje tragedija“ ne podliježe sankcijama, te se protiv građana neće pokretati niti kazneni niti prekršajni postupak

Foto: Ilustracija

Građani sa područja Policijske uprave brodsko-posavske u vremenu od 1. siječnja do 30. lipnja 2023. godine, donijeli su odluke i dragovoljno predali veću količinu oružja u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Naime, za šest mjeseci 2023. predali su 59 komada raznog automatskog i rasprskavajućeg oružja (kategorija „A“), što je za 28,3 % više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada je predano 46 komada. Nadalje, predano je 9 komada raznog dugog i kratkog oružja (puške repetirajuće, poluautomatske, pištolji i revolveri), dok je tijekom prošle godine predano 6 komada, što je za 50 % više. Također je predano 5594 komada raznog streljiva za dugo i kratko oružje, dok je za šest mjeseci prošle godine predano 2476 komada streljiva, što je za 125,9 % više. Predano je i 0,5 kilograma eksploziva, što je za 75 % manje u odnosu na prošlu godinu (predano 2 kilograma eksploziva).

I jučer je jedna osoba koja je željela ostati anonimna donijela odluku o dragovoljnoj predaji, od koje su policijski službenici stručno osposobljeni za protueksplozijsku zaštitu preuzeli 150 komada ne rasprskavajućeg streljiva (zaostalo iz Domovinskog rata), a koje je pronađeno prilikom čišćenja podruma obiteljske kuće.

Pozivamo sve one koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju ilegalno oružje ili eksplozivna sredstva da pozivom na 192 učine prvi korak prema dragovoljnoj predaji bez sankcija, a sve kako bi učinili svoje okruženje sigurnijim.

Napominjemo da dragovoljna predaja u sklopu Kampanje „Manje oružja – manje tragedija“ ne podliježe sankcijama, te se protiv građana neće pokretati niti kazneni niti prekršajni postupak.

Nakon poziva policiji na 192, stručno osposobljen  policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu doći će na adresu pronalaska i na siguran način  preuzeti oružje ili minsko-eksplozivna  sredstva.

Takvim pristupom osigurana je anonimnost osobe koja predaje ilegalno oružje, a što je još važnije potencijalna opasnost svedena je na najmanju moguću mjeru.

Pogledajte vijest: Građanin pozvao policiju i dragovoljno predao veću količinu oružja

Stranica