Građani educirani o minskoj opasnosti i opasnosti od oružja

Slika PU_BP/HCR-eduk.gl.JPG

Foto: PU brodsko-posavska

Dana 12. veljače (četvrtak), s početkom u 10 sati, u gradskoj vijećnici u Novoj Gradiški, djelatnici Hrvatskog centra za razminiranje zajedno sa policijskim službenicima Policijske uprave brodsko-posavske, informirali su i educirali stanovništvo o minskoj opasnosti i opasnosti od oružja zaostalog iz Domovinskog rata.

Edukacija je provedena u sklopu akcije „Manje oružja – manje tragedija“, na kojoj je između ostalih bilo nazočno oko 80 osoba (učenici osnovnih i srednjih škola, lovci, šumari i dr.). Nazočni su informirani o minskoj opasnosti i zaostalom oružju, o aktivnostima i projektima razminiranja na području Brodsko-posavske županije i Grada Nove Gradiške. Prezentirani su najvažniji pokazatelji stanja i obilježenosti  minsko sumnjivih područja, kao i podaci o minskim žrtvama na tom području, uz upozorenja o područjima na kojima još uvijek postoje minske opasnosti, te projektima razminiranja koji su u tijeku i koji su nedavno završeni.

Također su nazočni imali priliku vidjeti na školskim primjerima kako izgledaju razna ubojita sredstva, te su educirani kako se  ponašati u slučaju pronalaska sličnih sumnjivih predmeta.

I ovaj puta, suradnja policijskih službenika Policijske uprave brodsko-posavske i djelatnika Hrvatskog centra za razminiranje u cilju prevencije smanjenja neželjenih posljedica i tragedija od zaostalog oružja i mina pokazala se uspješnom. 

U okviru akcije „Manje oružja – manje tragedija“, tijekom 2014. godine, građani su policiji dragovoljno predali slijedeće količine vatrenog oružja, streljiva i minsko eksplozivnih sredstava: automatsko oružje 21 kom, ručne bombe 336 kom, mine 51 kom, ostalo rasprskavajuće oružje 189 kom, puške 14 kom, pištolji 7 kom, streljivo za dugo oružje 21085 kom, streljivo za kratko oružje 19 kom, te 3,1 kg eksploziva.

Tijekom 2013. godine, građani su policiji dragovoljno predali, 1151 komad raznog vatrenog oružja (automatsko, rasprskavajuće, dugo i kratko), 44357 komada raznog streljiva, te 34,5 kg eksploziva. 

Policija podsjeća građane da je akcija „Manje oružja – manje tragedija“ i dalje aktualna, te postoji mogućnost dragovoljne predaje vatrenog oružja, streljiva i minsko eksplozivnih sredstava policiji bez ikakvih sankcija i to vremenski neograničeno. Policija također moli građane da oružje ne donose sami zbog opasnosti pri transportu, već policiju pozovu na broj telefona 192, nakon čega će na dogovorenu lokaciju doći stručno osposobljeni policijski službenici i oružje preuzeti na siguran način.



Stranica