Godišnja redovna konferencija za medije

Slika PU_BP/Img_4354 - godišnja 2011.jpg

Foto:  PU brodsko-posavska

Danas je u prostorijama Policijske uprave brodsko-posavske održana redovna godišnja konferencija za novinare na kojoj se govorilo o stanju sigurnosti na području policijske uprave u 2011. godine, o seriji razriješenih 12 kaznenih djela teške krađe i zapljeni opojne droge na državnoj granici tijekom proteklih nekoliko dana.
Konferenciji su prisustvovali, načelnik Odjela kriminalističke policije Zlatko Vujčić, načelnik Policijske postaje Slavonski Brod Zoran Stašina, policijski službenik za odnose s javnošću Antun Jakobović i predstavnici medija.
Policijski službenik za odnose s javnošću Antun Jakobović, koji je vodio konferenciju u uvodu je medijima kratko prezentirao razloge sazivanja konferencije i događaje koji su predhodili. 
Načelnik Odjela kriminalističke policije prezentirao je predstavnicima medija stanje sigurnosti za prošlu 2011. godinu s posebnim osvrtom na stanje kriminaliteta i imovinske delikte: 
„Stanje sigurnosti u prošloj godini ocjenjujemo vrlo dobrim. Na području PU smo evidentirali ukupno 2163 KD – porast za 1,8 %. Zadovoljni smo ukupnom razriješenošću, koja iznosi visokih 71,2 %. Bilježimo manji broj teških KD kao što su ubojstva i ubojstva u pokušaju (2011. = 0 ubojstava i 5 pokušaja, a 2010 =6 ubojstava i 5 u pokušaju).
Najveću problematiku nam predstavljaju kaznena djela imovinskog (1091 KD) karaktera teške krađe, krađe, koja su ujedno i najbrojnija, no ono što nam ide na ruku je dobra razriješenost (48,7 %) (uključujući prethodna razdoblja), dakle po otkrivačkoj djelatnosti smo pri samom vrhu na nivou države. Problem su nam predstavljala KD razbojništva, ali je i to u zadnje vrijeme stagniralo. Zabilježeno je 18, što je za 6 više u odnosu na 2010. g, no razriješenost je veća (66,7 %), (2010. je iznosila 50 %). S obzirom na ove probleme pojačan je rad policijskih službenika, odnosno policijskih ophodnji. Policija je na konstantno na terenu, bez obzira da li je u odori ili civilnom odijelu. 
- U strukturi gospodarskog bilježimo 230 KD, što je za 24 KD više nego 2010. g. Što se tiče ovih kaznenih djela, obzirom na protokol i suradnju sa DO i USKOK-om, nismo ih posebno iz opravdanih razloga isticali, no kako bi imali predodžbu o radu policije, napominjem iznos u kunama koji je prouzročen ovim kaznenim djelima kreće se iznad 28 milijuna kuna.
Usredotočeni smo na koruptivna kaznena djela (za 15 više u odnosu na 2010.g.), KD zlouporabe položaja i ovlasti, pronevjere..…
- Po pitanju zlouporabe opojnih droga (166 KD, za 3 više u odnosu na 2010. g.) stojimo---podjednako- više smo bazirani na kvalificirane oblike, 
U oblasti prometa bilježimo manji broj prometnih nesreća (za 4,9 %), smanjen je broj PN s ozlijeđenim osobama i materijalnom štetom, ali je trend porasta PN s poginulim osobama za 8 , ili 47,1 %. U prometnim nesrećama je poginulo 28 osoba (2010. godine – 18 osoba). Na stradavanja u prometnim nesrećama ne možemo nešto posebno utjecati, ali možemo pojačani svoje mjere, što smo i učinili, dakle prometni policajci su prošle godine utvrdili ukupno 25 743 prekršaja, što je za 21,6 % više nego 2010. godine (neprilagođena brzina 12 118 prekršaja, više za 34,3 % nego 2010., sankcionirano 1706 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, što je za 20,7 % više nego 2010. g.).
JRM- povećanje prekršaja za 967 – više za 3,5 % u odnosu na 2010. g. (496 svađa,vika,tučnjava). Od ukupno 800 prekršitelja 245 je bilo u trenutku činjenja prekršaja pod utjecajem alkohola. U idućem periodu će policijska služba biti usmjerena sukladno ovoj problematici.
Prometovanje na graničnim prijelazima je u smanjenju, što se može vidjeti u izvješćima …....“.

Načelnik Policijske postaje Slavonski Brod prezentirao je predstavnicima medija rezultate kriminalističkog istraživanja, koje je polučilo otkrivanjem četvorice počinitelja u dobi od 17 (dvojica), 18 i 23 godine, koji su od mjeseca studenog 2011. do 24. siječnja ove godine počinili 12 kaznenih djela teške krađe na način da su provaljivali u trgovačke i ugostiteljske radnje, poslovne prostore i urede, kao i obiteljske kuće na području grada Slavonskog Broda. Tom prilikom su odnosili tehničku robu (računala, TV, mobiteli i dr.), zlatni nakit, novac iz registar kasa (blagajnički polog), odjevne predmete i sportsku obuću, prehrambene artikle i dr.. Materijalna vrijednost ukradenih predmeta prelazi 100 000 kuna, a približno toliko je i šteta nastala provaljivanjem u te prostore ( uredi, radni stolovi, vitrine, ladice idr.) 

Načelnik Odjela kriminalističke policije osvrnuo se i na zapljenu opojnih droga na državnoj granici tijekom proteklih dana: 
„Policijski službenici Postaje granične policije Stara Gradiška su u ponedjeljak oko 2,30 sati obavljajući zadaće izlazne granične kontrole izrazili sumnju u počinjenje kaznenih djela. Nadzorom osobnog automobila Fiat Punto, danskih nacionalnih oznaka i broja kojim je upravljao 40-godišnji državljanin Danske, utvrdili su nepodudarnost broja šasije na vozilu i dokumentaciji. U suradnji sa djelatnicima carine policija je pregledala vozilo, osobe i prtljagu, kojom prilikom je kod 41-godišnjeg suvozača, također državljanina Danske, pronađeno 24 grama marihuane, 10 grama hašiša i 29 tableta koje se nalaze na popisu opojnih droga, a kod 40-godišnjeg vozača 13 tableta.
Nadalje, temeljem sudskog naloga izvršena je pretraga vozila kojom prilikom je u unutrašnjosti pronađeno 96 grama hašiša. Preliminarnim vještačenjem dobivena je pozitivna reakcija na prisutnost opojnih droga. U prtljažniku vozila su pronađene dvije (BiH) registracijske pločice i prometna dokumentacija vozila. U suradnji sa državnim odvjetništvom 40-godišnjak i 41-godišnjak su (u utorak) uz kaznene prijave zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo zlouporaba opojnih droga i krivotvorenje isprava dovedeni sucu istrage koji im je rješenjem odredio istražni zatvor u trajanju od 30 dana, nakon čega su predani u zatvor u Požegi“.

O stanju sigurnosti detaljno možete pročitati ovdje.
 



Stranica