Edukacijom do samo zaštitnog ponašanja učenika

Slika /PU_BP/2022/industrijska škola.jpg

Policijska službenica Irena Held održala je edukativno predavanje završnim razredima Industrijsko-obrtničke škole u Slavonskom Brodu

Foto: PU brodsko-posavska

Dana 18. listopada obilježava se Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima. Obilježavanje navedenog datuma Europska komisija proglasila je 2007. godine s ciljem jačanja svijesti o problematici trgovanja ljudima, a Hrvatska se odmah priključila njegovom obilježavanju.

Europski dan obilježen je i u našoj policijskoj upravi na način da je policijska službenica Ureda načelnika Irena Held održala edukativno predavanje završnim razredima Industrijsko-obrtničke škole u Slavonskom Brodu. 

Trgovanje ljudima globalni je problem i jedan od najbrže rastućih i najunosnijih oblika organiziranog kriminala te predstavlja i jedan od najtežih primjera kršenja ljudskih prava, kao što su: pravo na slobodu kretanja, slobodu i dostojanstvo pojedinaca, život, rad i obrazovanje, odlučivanje i zdravlje. Gotovo svaka zemlja na svijetu, siromašna ili bogata, zahvaćena je ovim problemom, bilo kao zemlja podrijetla, tranzita ili odredišta žrtava trgovanja ljudima.

U okviru problematike trgovanja ljudima, Hrvatska je prepoznata kao zemlja tranzita, ali sve više i zemlja podrijetla te krajnja destinacija žrtava trgovanja ljudima.

Svake godine tisuće muškaraca, žena i djece žrtve su različitih oblika zlostavljanja i iskorištavanja, a razlozi trgovanja ljudima su prisilni rad, prosjačenje, lažna usvajanja, lažni i prisilni brak, pornografija, prisilna prostitucija, seksualni turizam i zabava te trgovina ljudskim organima.

Kako se zaštititi od potencijalno opasnih situacija?

Ako vam je ponuđen posao:
- zatražite da vam se predoči i objasni ugovor
- stupite u kontakt s poslodavcem i raspitajte se o svim detaljima posla
- kod prihvaćanja posla u inozemstvu postupajte OPREZNO! 

Prije polaska na put:
- naučite osnovne fraze jezika zemlje u koju putujete
- napravite preslike svih dokumenata i čuvajte ih kod sebe
- roditeljima i prijateljima ostavite: presliku putovnice, vize, ugovora i fotografiju; adresu i broj telefona prebivališta u inozemstvu; adresu i broj telefona prijatelja u zemlji u koju putujete. 

Kada krenete na put:
- ne odvajajte se od osobnih isprava i nemojte ih davati nikome osim ovlaštenim službenicima - nitko nema pravo zadržavati vaše osobne isprave (putovnica, osobna iskaznica)
- ako putujete u grupi, upoznajte se sa suputnicima
- obratite pažnju na put i granične prijelaze tijekom puta
- održavajte redovne kontakte s obitelji i prijateljima u domovini
- zapišite brojeve telefona za hitne slučajeve.

Stranica