Dodjela odlikovanja

Slika PU_BP/images[3].jpg

Foto: Udruga SJP

U organizaciji Udruge Specijalne jedinice policije u obrani domovine Slavonski Brod, dana 31. siječnja, u prostorijama Interventne jedinice policije, održan je prigodni program u okviru kojeg su dodijeljena odlikovanja i zaslužena priznanja temeljem Odluke Predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića.

Program je započeo u 12 sati, polaganjem vijenaca na spomen obilježje poginulim pripadnicima Specijalne jedinice policije, Policijske uprave brodsko-posavske, nakon čega su; Kristina - kćer poginulog pripadnika SJP Adama Pavičića, i Kruno - brat poginulog pripadnika SJP Tomislava Vinkovića, na zid na kojem se nalaze fotografije poginulih pripadnika SJP, postavili plaketu i odličje „Red Nikole Šubića Zrinskog“.

Naime, Odlukom Predsjednika Republike Hrvatske dr. sc. Ive Josipovića, od 30. studenoga 2012. godine, a na prijedlog Državnog povjereništva za odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske, za iskazano junaštvo njihovih pripadnika u Domovinskog ratu, 21 postrojba Specijalne policije MUP-a RH, 25. studenoga 2013. godine, primila je od predsjednika RH dr. sc. Ive Josipovića odlikovanja „Red Nikole Šubića Zrinskog“. Među odlikovanim jedinicama je i Specijalna jedinica policije „Šimini anđeli pakla“ Slavonski Brod, što je za njene pripadnike jedno veliko priznanje i zahvala za doprinos i žrtvu koje je podnijela tijekom Domovinskog rata.

Također, na temelju članka 98. Ustava Republike Hrvatske i članaka 2., 3. i 20. Zakona o odlikovanjima i priznanjima Republike Hrvatske, a na prijedlog Državnog povjereništva za odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske, Predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović je donio Odluku o dodjeli odlikovanja, kojom se „Redom hrvatskog trolista“ za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu odlikuju: Stjepan Tutek, Nenad Mutić, Damir Pavičić i Mario Vujić.

U okviru svečanog programa u nazočnosti članova obitelji poginulih pripadnika Specijalne jedinice policije Slavonski Brod, članova udruga proizašlih iz Domovinskog rata, osoba iz političkog života i lokalne zajednice, te djelatnika policije, zaslužena odlikovanja je spomenutoj četvorici, inače dragovoljcima Domovinskog rata koji su se uključili u obranu suvereniteta Republike Hrvatske, uručio izaslanik predsjednika Republike Hrvatske – predsjednik Savjeta za ratne veterane Predsjednika Republike Hrvatske g. Vlado Marić.



Stranica