Dani "Martinja" 2013.

Slika PU_BP/policajac_pise_kaznu.jpg

Foto: Ilustracija

Proslava narodnog običaja krštenja mošta „Martinje“ ove godine obilježavat će se od 8. do 11. studenog, slijedom čega je za pretpostaviti da će se i u prometu na cestama naći veći broj sudionika koji su konzumirati alkoholna pića. S obzirom na proslavu ovog narodnog običaja i da se radi o danima vikenda i prvom danu radnog tjedna, policija će u cilju prevencije prometnih nesreća i njihovih posljedica, odnosno povećanja sigurnosti prometa na cestama svojom kontinuiranom prisutnošću na cestama provoditi aktivnosti usmjerene na sprječavanje i sankcioniranje prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola. 

Obzirom da su se brojne prometne nesreće dogodile zbog vožnje pod utjecajem alkohola, koje su za posljedicu imale teška stradavanja osoba, policija apelira na vozače da budu disciplinirani u prometu, te za upravljač vozila nikako ne sjedaju ukoliko su konzumirali alkoholna pića. Svi sudionici u prometu su obvezni pridržavati se odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Dani „Martinja“ prošle godine su obilježeni od 9. do 11. studenog i u ovom razdoblju zabilježeno je 12 prometnih nesreća od kojih četiri (4) prometne nesreće s materijalnom i osam (8) prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima je 17 osoba lakše i tri (3) osobe teže ozlijeđeno. Kod ovih osam (8) prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama u tri (3) prometne nesreće uzrok je bio alkohol, a u te tri prometne nesreće sedam osoba je lakše i dvije teže ozlijeđeno.

Policija je prošle godine u Dane „Martinja“ na alkohol i opojne droge kontrolirala 522 vozača od kojih je 38 vozača zbog alkohola ili opojnih droga isključeno iz prometa i prekršajno sankcionirano, te su im izrečene mjere opreza oduzimanja vozačke dozvole i sigurnosne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima na određeni period. Najviše alkoholiziranih vozača bilo je u dobi od 18 do 24 godine ( 15 vozača ) i u dobi od 25 do 30 godina ( 10 vozača ).
 



Stranica