Dan Sv. Vinka - pojačani nadzori prometa

Slika PU_BP/IMG_1197-regulacija prometa.jpg

Povodom obilježavanja dana Sv. Vinka, 22. siječnja, kada se tradicionalno blagoslivljaju vinogradi, a određen broj građana obilazi vinske podrume, slavi u vinogradima i drugim lokacijama, policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske pojačano će nadzirati promet. Policija će biti usmjerena prije svega

Foto: PU brodsko-posavska

Povodom obilježavanja dana Sv. Vinka, 22. siječnja, kada se tradicionalno blagoslivljaju vinogradi, a određen broj građana obilazi vinske podrume, slavi u vinogradima i drugim lokacijama, policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske pojačano će nadzirati promet. Policija će biti usmjerena prije svega na vozače koji upravljaju vozilima pod utjecajem alkohola, droga ili čine druge teške prekršaje u prometu koji su izravni uzročnici prometnih nesreća, kao što je prekoračenje brzine kretanja vozila, pretjecanje, tehničke neispravnosti vozila i sl. 

 Dobro je znati

Vozaču se pod utjecajem alkohola bitno smanjuje percepcija, uočavanje prometnih znakova, praćenje stanja na cesti, praćenje drugih sudionika u prometu i iznenadnih situacija što dovodi do kašnjenja u reakcijama vozača odnosno do produljene reakcije vozača na novonastale okolnosti na cesti te potom vrlo lako dolazi do prometnih nesreća.

Pod utjecajem alkohola vozač vrlo brzo prestaje biti svjestan svojih sposobnosti, relativizira opasnost i precjenjuje svoje vozačke sposobnosti.

Pod utjecajem alkohola postaje neoprezan i sklon ignoriranju prometnih propisa.

Pod utjecajem alkohola rizik od nastanka nesreće raste progresivno, gotovo eksponencijalno. 

Policija podsjeća 

Sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, policija podsjeća građane te ujedno naglašava potrebu savjesnog i odgovornog ponašanja u prometu.

Vozač koji upravlja vozilom u prometu na cestama mora biti tjelesno i duševno sposoban upravljati vozilom te za to imati potrebno znanje i vještinu.

Vozač koji je u tolikoj mjeri umoran ili bolestan ili je u takvom psihofizičkom stanju da je nesposoban za sigurno upravljanje vozilom, ne smije upravljati vozilom u prometu na cesti.

Vozač ne smije upravljati vozilom na cesti niti početi upravljati vozilom, ako u organizmu ima droga ili lijekova koji utječu na psihofizičke sposobnosti i na sposobnosti upravljanja vozilima ili ako u krvi ima alkohola iznad 0,5 promila.

Ukoliko se konzumira alkoholno piće, ne sjedati za upravljač vozila, već ga prepustiti trijeznoj osobi, koja je sposobna za upravljanje vozilom te za to ima potrebno znanje i vještinu.



Stranica