Čuvajte sebe i druge u prometu!

Slika PU_BP/Fotografija-0003-ZSPC1.jpg

Foto: PU brodsko-posavska

Jesen je nastupila, a samim time su češće kiše i magle, koje smanjuju vidljivost i preglednost u prometu, a posebno je opasna pojava kiše i magle u kombinaciji. Vozači tako teže uočavaju druge sudionike u prometu, a posebice bicikliste koji su često u prekršaju. U takvim vremenskim uvjetima, važno je smanjiti brzinu kretanja i držati veći razmak od vozila ispred sebe, te posebnu pozornost obratiti na bicikliste. Policija upozorava sve sudionike u prometu na pridržavanje propisanih prometnih pravila, jer vlastita sigurnost u prometu ovisi o vama samima, ali i o ponašanju drugih u prometu.

-Vozači bicikla su obvezni nositi reflektirajuće prsluke ili odgovarajuću reflektirajuću biciklističku odjeću, kako ne bi stradali na neosvijetljenim dijelovima ceste u naseljima ili izvan naselja, noću ili danju tijekom slabe vidljivosti.

-Noću, ali i danju kod smanjene vidljivosti, kad je magla, ili u slučaju padalina, biciklisti tijekom vožnje moraju imati upaljeno svjetlo i to na prednjoj strani bijelo, a na stražnjoj strani crveno svjetlo.

-Bicikli trebaju biti odgovarajuće opremljeni, odnosno tehnički ispravni, što se odnosi na ispravnost kočionog sustava, svjetala, zvona, (mačje oči s prednje i stražnje strane, sa bočnih strana te na pedalama).

-Biciklisti za vožnju trebaju koristiti biciklističke staze, a ako ona ne postoji voziti što bliže desnom rubu kolnika, kretati se jedan iza drugoga, paziti na propisno uključivanje u promet i skretanje.

-Na biciklističkim stazama, potrebno je pridržavati se prometne signalizacije i pratiti smjer kretanja).

-Biciklisti radnju skretanja trebaju najaviti vozačima iza i ispred sebe, tako da se ispruži ruka ulijevo ili udesno.

-Također je kažnjivo voziti bicikl na način na umanjuje stabilnost bicikla, ometaju drugi sudionici u prometu (vožnja bez ruku, prevoženje druge osobe na rami bicikla ili na nosaču, te razgovor preko mobitela, izuzev ako se koristi slušalica ili naprava koja omogućuje razgovor bez upotrebe ruku.

-Vožnja bicikla pod utjecajem alkohola je strogo zabranjena, ukoliko se u organizmu očita koncentracija alkohola iznad 0.5 promila.

Pridržavajte se prometnih pravila, sudjelujte sigurno u prometu, te čuvajte sebe i druge u prometu.



Stranica