Brodsko-posavski policajci nastavljaju sa preventivno represivnim akcijama s naglaskom na "4 ubojice u prometu"

Slika /PU_BP/Promet2021/ppp4.jpg

Naglasak policijskih nadzora je na težim prometnim prekršajima te su pojačano nadzirali prisutnost recidivista. Uhitili su trojica vozača - višestrukih ponavljača prometnih prekršaja, zadržali na otriježnjenju, te su protiv istih podnijeli optužne prijedloge.

Foto: Ilustracija

U vremenu od 21. do 27. veljače, na području Policijske uprave brodsko-posavske, dogodila se 21 prometna nesreća od kojih 5 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama (2 osobe teško ozlijeđene, 4 osobe lakše ozlijeđeno), te 16 prometnih nesreća s materijalnom štetom.

Prometne nesreće su se uglavnom događale zbog pogrešaka vozača, odnosno vožnje brzinama neprimjerenim uvjetima na cesti. Policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske i dalje su na prometnicama u nadležnosti rada policijske uprave, te u kontinuitetu nadziru promet. Dana 23. veljače policijski službenici su u četverosatnoj preventivno represivnoj akciji s naglaskom na nepropisne brzine, utvrdili 99 prekršaja nepropisnih brzina, a dana 24. veljače u petosatnoj preventivno represivnoj akciji s naglaskom na mobitel utvrdili su 18 prekršaja korištenja mobitela na nepropisan način tijekom vožnje.

Tijekom vikenda (26./27. veljače), u vremenu od 20 do 2 sata, policijski službenici su proveli preventivno represivnu akciju s naglaskom na upravljanje vozila pod utjecajem alkohola. Pritom su utvrdili ukupno 33 prometna prekršaja, od čega 20 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola. Kod 9 vozača očitane su koncentracije alkohola od 0,51 do 1 promila, kod 4 vozača koncentracije do 0,5 promila, a u organizmu 4 vozača koncentracije od 1,01 promila do 1,5 promila, dok je u organizmu 3 vozača očitana koncentracija alkohola iznad od 1,51 promila i više.

U redovitim kontinuiranim nadzorima prometa, policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske su prošli tjedan utvrdili 509 prometnih prekršaja, od čega 226 prekršaja nepropisnih brzina, 80 prekršaja ne korištenja zaštitnog sigurnosnog pojasa, 45 prekršaja korištenja mobitela na nepropisan način tijekom vožnje, 39 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, te su utvrdili i druge prometne prekršaje (4 bez položenog ispita, 4 upravljanje pod zabranom, 2 pretjecanje i obilaženje, 2 nepoštivanje prednosti prolaska, 2 neregistrirano vozilo i dr.).

Uhićeni višestruki ponavljači prometnih propisa

Policijski službenici su nadzirući promet izmjerili najveću nepropisnu brzinu od 190 km/h na autocesti A3 (23. veljače), te istoga dana izmjerili najveću nepropisnu brzinu od 116 km/h u naselju (Slavonski Brod), te su također očitali najveću koncentraciju alkohola od 1,98 promila u organizmu vozača.

Naglasak policijskih nadzora je na težim prometnim prekršajima te su pojačano nadzirali prisutnost recidivista. Pritom su policijski službenici uhitili trojicu vozača - višestrukih ponavljača prometnih prekršaja, zadržali u policiji na otriježnjenju, te protiv istih podnijeli optužne prijedloge.

Naime, Dana 26. veljače, u 0.20 sati, u Slavonskom Brodu, na Sjevernoj veznoj cesti, u prometu su zaustavili osobni automobil, kojim je upravljao 26-godišnjak pod utjecajem alkohola (s 1,58 promila), a koji tijekom vožnje nije koristio zaštitni sigurnosni pojas, te je upravljao motornim vozilom unatoč prethodno izrečenoj zaštitnoj mjeri zabrane upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije. Istoga dana, oko 3 sata, u Novoj Gradiški, u Ulici N. Tesle, zaustavili su osobni automobil, kojim je upravljao 25-godišnjak s 1,75 promila alkohola u organizmu, te je upravljao automobilom prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilom, dok su policajci u Velikoj Kopanici, u 21.50 sati, zaustavili osobni automobil kojim je upravljao 34-godišnjak s 1,98 promila alkohola u organizmu.

Policijski službenici upućuju apel vozačima da se pridržavaju odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama, te svojim pozitivnim ponašanjem u prometu doprinesu vlastitoj sigurnosti i sigurnosti drugih sudionika u prometu.

Stranica