Biciklisti – oprezno u prometu

Slika /PU_BP/Promet/PU-VPZ-Letak-promet-bicikala-i-pjesaka-page-001.jpg

U 20 minuta na kružnim tokovima u Slavonskom Brodu dogodile se dvije prometne nesreće s ozlijeđenim biciklistima

Jučer (8. lipnja) u jutarnjim satima, u kratkom vremenskom razdoblju, policija je zaprimila dojave da su se u Slavonskom Brodu dogodile dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama.
U 8.45 sati, policijski službenici zaprimili su dojavu da se na kružnom toku (Trg hrvatskog proljeća, ulica P. Svačića i Vukovarska ulica) dogodila prometna nesreća s ozlijeđenom osobom.
Policijski službenici Postaje prometne policije Slavonski Brod su očevidom utvrdili da je do prometne nesreće došlo na način da se 64-godišnja vozačica bicikla započela uključivati u promet, a da nije propustila osobni automobil kojim je upravljao 67-godišnji vozač, uslijed čega je došlo do udara automobila u bicikl te pada vozačice bicikla na kolnik. U ovoj prometnoj nesreći 64-godišnjakinja je teško ozlijeđena te je nakon pružene liječničke pomoći zadržana na liječenju u bolnici u Slavonskom Brodu. Policijski službenici u vezi prometne nesreće dostavljaju izvješće Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu.
20 minuta nakon prve prometne nesreće, policija je zaprimila još jednu dojavu da se također na kružnom toku (ulica P. Svačića i ulica Matije Gupca) dogodila prometna nesreća s ozlijeđenom osobom.
Policija je očevidom utvrdila da je i do ove prometne nesreće došlo na način da se 70-godišnja vozačica bicikla započela uključivati u promet, a da nije propustila osobni automobil kojim je upravljao 66-godišnji vozač, uslijed čega je došlo do udara automobila u bicikl te pada vozačice bicikla na kolnik. U ovoj prometnoj nesreći 70-godišnjakinja je zadobila lakše tjelesne ozljede te je nakon pružene liječničke pomoći puštena kući. Policijski službenici protiv 70-godišnjakinje podnose prekršajnu prijavu Općinskom sudu u Slavonskom Brodu.
 
VAŽNO ZA NAPOMENUTI
  • Prilikom kretanja biciklom preko crveno obilježene biciklističke staze koja se proteže uz pješački prijelaz dozvoljeno je upravljati biciklom. Međutim, vozač bicikla je dužan obratiti pozornost na promet vozila, jer nema prednost prolaska u odnosu na vozače motornih vozila, osim u slučaju kada prometom upravljaju semafori i vozač bicikla ima upaljeno zeleno svjetlo. Dakle, prilikom dolaska do ceste, biciklist mora stati, propustiti vozila na cesti i potom smije nastaviti vožnju preko biciklističke staze, no oprezno i uz prilagođenu brzinu kretanja.
  • Biciklisti moraju voziti uz desni rub kolnika ili po biciklističkoj stazi, ako postoji.
  • Ako biciklisti prelaze preko pješačkog prijelaza gdje nema biciklističke staze, biciklisti moraju sići s bicikla i gurajući ga prijeći preko pješačkog prijelaza.
  • Na prijelazima biciklističkih staza preko pješačkih prijelaza, vozač bicikla nema prednost u odnosu na pješake.
  • Na raskrižjima biciklističkih staza, vozač bicikla je dužan propustiti biciklista koji mi nailazi s njegove desne strane, osim ako prometnim znakom nije drugačije određeno.

FOTO: Ilustracija (PU virovitičko-podravska)

Stranica