Popisivači stanovništva - savjeti iz policije

Slika PU_BP/popispu02.jpg

Tijekom travnja na nivou Republike Hrvatske, pa tako i na području Policijske uprave brodsko-posavske, provodi se aktivnost popisa stanovništva 2011. godine. Uz ovakve aktivnosti evidentne su i pojave aktivnosti osoba koje su  

Foto: MUP

Tijekom travnja na nivou Republike Hrvatske, pa tako i na području Policijske uprave brodsko-posavske, provodi se aktivnost popisa stanovništva 2011. godine. Uz ovakve aktivnosti evidentne su i pojave aktivnosti osoba koje su sklone činjenju kaznenih djela, a koje se lažno predstavljaju, odnosno varaju građane. Žrtve su najčešće osobe starije životne dobi koje je najlakše prevariti, jer uglavnom vjeruju neznancima.    

Policija savjetuje građane da obrate pozornost na pojedine detalje o tome kako prepoznati pravog popisivača, kako ne bi postali žrtvom nekog kaznenog djela. Pravi popisivači su prošli obuku i položili odgovarajuće testove. Imaju potrebna službena ovlaštenja kojim dokazuju svoj status. Na svakom ovlaštenju se nalazi pečat i potpisano je od strane župana Županije brodsko-posavske kao predsjednika županijskog popisnog povjerenstva. Svaki popisivač sa sobom nosi kovčežić s logom Popisa.

Građani su obvezni i dužni dati točne i potpune podatke na pitanja u Popisu, no ako popisivača iz nekih razloga ne žele pustiti unutar stana, tražene podatke mogu dati ispred vrata, ispred kuće, u dvorištu, u hodniku, na stubištu ili slično.

Građani nemaju ovlasti legitimirati popisivače, već će se popisivači sami građanima predstaviti.

Sve nepravilnosti u vezi obavljanja popisa mogu se javiti na e-mail: popis 2011@dzs.hr, a ukoliko posumnjate da ste postali žrtvom kaznenog djela obavijestite najbližu policijsku postaju ili nazovite broj telefona 192.

Više o Popisu saznajte na web stranicama MUP-a.



Stranica