Svjetla u zimskom računanju vremena

Slika PU_BP/IMG_1210-svjetla.jpg

Obzirom na promjene vremena praćene kišom, vjetrom i maglom, te skorašnjih zimskih uvjeta na prometnicama, upravljanje vozilima je otežano, pa se vozačima preporučuje dodatni oprez u prometu. Kako

Foto: PU brodsko-posavska

Obzirom na promjene vremena praćene kišom, vjetrom i maglom, te skorašnjih zimskih uvjeta na prometnicama, upravljanje vozilima je otežano, pa se vozačima preporučuje dodatni oprez u prometu. Kako bi ostvarili povoljnije uvjete odvijanja prometa, policija upozorava sve vozače i sudionike u prometu na odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN br. 67/08. i 48/10.).

Na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla, u razdoblju zimskog računanja vremena, odnosno od 31. listopada. Naime, sukladno odredbi članka 2. Uredbe o računanju vremena (NN broj 19/10.), ljetno računanje vremena u 2010. godini završava 31. listopada 2010. godine u 03 h 00 min i 00 s, tako što se pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme u 03 h 00 min i 00 s računa kao 02 h 00 min i 00 s.

Na motociklu u mopedu za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena kratka svjetla tijekom cijele godine. Za ovaj prekršaj predviđena je novčana kazna u iznosu od 300 kuna.



Stranica