Pravovremena intervencija policije

Slika PU_BP/IMG_1262-policija.jpg

U vezi pojedinačnih reagiranja i dopisa mještana općine Bebrina povodom učestalih kaznenih djela na tom području za koja su osumnjičeni maloljetnici, policijski službenici su pravovremeno intervenirali na svaku dojavu 

Foto: Ilustracija 

U vezi pojedinačnih reagiranja i dopisa mještana općine Bebrina povodom učestalih kaznenih djela na tom području za koja su osumnjičeni maloljetnici, policijski službenici su pravovremeno intervenirali na svaku dojavu, procesuirali i dostavljali službena pismena. Razgovarali su sa načelnikom općine i pojedinim građanima, koje su upoznali s procedurom i svim mjerama i radnjama koje je policija poduzela i koje može poduzeti u skladu sa zakonskim odredbama.

Tijekom prošle i ove godine provedeno je 20-tak kriminalističkih istraživanja zbog počinjenih kaznenih djela. Do svibnja ove godine procesuirana su dvojica starijih maloljetnika, a od svibnja dvojica mlađih. Radi se o imovinskim kaznenim djelima teške krađe i krađe (uglavnom u obiteljske kuće, trgovina, župni ured). Otuđeni su razni predmeti, tehnika, novac i slično. Policija je prethodno o pojedinačnim slučajevima izvješćivala javnost.

Kada se policijske ovlasti primjenjuju prema maloljetnicima, postupaju policijski službenici specijalizirani za maloljetničku delinkvenciju. U ovim slučajevima policija je postupila u okviru svojih ovlasti, podnijela odgovarajuće kaznene prijave nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu za mladež u Slavonskom Brodu. Također je o svakom pojedinačnom slučaju izvijestila Centar za socijalnu skrb u Slavonskom Brodu.

Policijski službenici su posao obavili profesionalno u skladu sa zakonskim odredbama u cilju smanjivanja tenzija stanovnika na području općine, ali i u cilju zaštite maloljetnika (Čl. 5 Zakona o sudovima za mladež: „Unutar opće svrhe kaznenopravnih sankcija -čl. 6 Kaznenog zakona- svrha je maloljetničkih sankcija pružanjem zaštite, brige, pomoći i nadzora te osiguranjem opće i stručne izobrazbe maloljetnog počinitelja kaznenog djela utjecati na njegov odgoj, razvijanje njegove cjelokupne ličnosti i jačanje njegove osobne odgovornosti“).

            Prema trenutnim saznanjima dvojica mlađih maloljetnika su smještena u odgovarajuće odgojne ustanove.



Stranica