Dragovoljno predano i pronađeno oružje

Slika PU_BP/IMG_1238-ruč.bomba.jpg

Jučer oko 14,22 sata u mjestu Trankovac, općina Okučani, 57-godišnji muškarac je prilikom šetnje uz jedan potok koji se nalazi oko 200 metara iza njegove obiteljske kuće pronašao

Foto: Ilustracija 

Jučer oko 14,22 sata u mjestu Trankovac, općina Okučani, 57-godišnji muškarac je prilikom šetnje uz jedan potok koji se nalazi oko 200 metara iza njegove obiteljske kuće pronašao neeksplodirano ubojito sredstvo. Policijski službenici su odmah po dojavi građana, osigurali mjesto događaja. Policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave Brodsko-posavske, su utvrdili da se radi o ručnoj bombi M-74, koju su preuzeli na siguran način radi daljnjeg uništenja.
 
U prvih osam mjeseci ove godine, građani su dragovoljno predali i pronašli ukupno 612 komada raznog vatrenog i rasprskavajućeg oružja, od toga je najviše ručnih bombi (319), 24409 komada raznog streljiva za dugo i kratko oružje, te 10,2 kilograma eksploziva.
U istom vremenu, temeljem policijskih ovlasti u 30 slučajeva je izuzeto 140 komada raznog vatrenog oružja i raznih minsko eksplozivnih sredstava, 4584 komada raznog streljiva i 0,9 kilograma eksploziva, dok je prošle godine u 21 slučaju izuzeto ukupno 62 komada raznog vatrenog i rasprskavajućeg oružja i 14345 komada raznog streljiva.         
 
Ovi podaci ukazuju na to, da neki građani unatoč apelima policije i dalje ilegalno posjeduju oružje u svojim domovima ili ako ga posjeduju uz adekvatnu dokumentaciju, ne čuvaju ga sukladno zakonskim odredbama. Oružje ne jamči sigurnost i može biti vrlo opasno u rukama osobe sa „tankim živcima“, pijane osobe, neovlaštene osobe ili djeteta, što može rezultirati neželjenim tragedijama.
Policija poziva na dragovoljnu predaju oružja, obzirom da sukladno odredbama Zakona o oružju građani mogu i dalje u neograničenom vremenskom periodu policiji dragovoljno predati oružje koje nepovlasno posjeduju bez straha da će biti kažnjeni. Potrebno je nazvati hitni pozivni broj policije 192 (nikako ne donositi oružje zbog opasnosti pri transportu) i policijski službenici će doći i na siguran način preuzeti oružje.
 


Stranica